Bramerc traži novo suđenje Haradinaju

Izvor: Politika, 02.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc traži novo suđenje Haradinaju

Haško tužilaštvo tvrdi da je Sudsko veće odluku donelo u „atmosferi zastrašivanja svedoka”

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je juče žalbu na oslobađajuću presudu nekadašnjem vođi tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju. Žalba je uložena i na presude Haradinajevom saradniku Idrizu Baljaju, kao i na šestogodišnju kaznu zatvora trećem saoptuženom Lahiju Brahimaju. Kako prenosi Tanjug, tužilaštvo je u takozvanoj „najavi žalbe”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čime je zapravo započet žalbeni postupak, navelo da je Sudsko veće u „atmosferi zastrašivanja svedoka” onemogućilo tužilaštvu da učestvuje u pravičnom suđenju time što mu nije dalo dodatno vreme da preduzme sve opravdane korake radi pribavljanja iskaza svedoka čije se izjave tiču ključnih tačaka optužnice. Haško tužilaštvo smatra da su greške koje je načinilo Sudsko veće isključile mogućnost iznošenja direktnih dokaza svedoka koji se tiču učešća Haradinaja, Baljaja i Brahimaja u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kao i dokaza po pitanju njihove individualne krivične odgovornosti.

„Ova pravosudna greška čini nevažećom presudu time što je isključila priliku za iznošenje ključnih dokaza koji su bili relevantni za odluku Sudskog veća po ovim tačkama optužnice. Žalbeno veće treba predmet da vrati na ponovno suđenje tokom koga bi se utvrdila odgovornost Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja”, navedeno je u najavi žalbe koju je podneo glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Sudsko veće Haškog tribunala je 3. aprila oslobodilo trojicu optuženih po svim tačkama optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Haradinaja, Baljaja i Brahimaja optužnica je teretila za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu sa ciljem učvršćivanja kontrole OVK u Metohiji putem progona, nehumanog postupanja i ubistava Srba, Roma i „nelojalnih” Albanaca od 1. marta do 30. septembra 1998. godine, kao i po individualnoj krivičnoj odgovornosti zbog planiranja, podsticanja, naređivanja i učestvovanja u više zločina.

Tužilaštvo je tražilo da njih trojica budu osuđeni na po 25 godina zatvora, ali su sudije zaključile da ima dovoljno dokaza koji se odnose samo na Brahimaja, koji je osuđen na šest godina zatvora jer je lično učestvovao u mučenju dvojice ljudi. Sudsko veće tada je ocenilo da tužilaštvo nije iznelo dovoljno direktnih dokaza u pogledu zajedničkog zločinačkog cilja i da dokazi nisu uvek omogućavali sudijama da zaključe da li su određeni zločin počinili pripadnici OVK, pa čak ni da li je zločin uopšte počinjen.

Ove presude izazvale su veliko nezadovoljstvo javnosti u Srbiji, što su najviši srpski zvaničnici i predočili glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu prilikom njegove prve posete Beogradu 17. aprila.

Šef tima odbrane Ramuša Haradinaja Majkl O'Rejli izjavio je juče da je podnošenje žalbe tužilaštva Haškog tribunala na oslobađajuću presudu njegovom klijentu uobičajen postupak, budući da „na svaku oslobađajuću presudu tribunala tužilaštvo po automatizmu podnosi žalbu”, prenosi Tanjug. S druge strane, portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je ovoj agenciji da je žalba haškog tužilaštva očekivana, navodeći da su Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, Ministarstvo pravde i srpsko tužilaštvo za ratne zločine sedmicama intenzivno radili na tome da dođe do ove žalbe. On je izjavio da očekuje da će se u drugostepenom postupku „doći do pravde”, kao i da će Haradinaj biti osuđen na strogu kaznu zatvora.

Zadovoljstvo najavom žalbe na presudu Ramušu Haradinaju izrazio je i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u izjavi Tanjugu naglasio da „oslobađajuća presuda svakako nije pomogla učvršćivanju kredibiliteta međunarodnog suda”

– Ne smeju postojati dvostruki standardi. Međunacionalno pomirenje ide preko utvrđivanja individualne krivice za ratne zločine počinjene na ovim prostorima, bez obzira na nacionalnost počinilaca – rekao je Jeremić.

U žalbenom postupku pred Haškim tribunalom ne postoje rokovi, a donošenje presude po žalbi moglo bi da potraje nekoliko meseci ili više od godinu dana.

Portparolka haškog tužilaštva Olga Kavran izjavila je Tanjugu da u roku od 75 dana sledi duži dokument u kome se podrobnije govori o svim argumentima koje će tužilaštvo izvesti u vezi sa žalbom na presudu Haradinaju, Baljaju i Brahimaju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je juče nadu da će glavni tužilac tribunala Serž Bramerc uložiti više napora da dođe do validnih dokaza koji će obezbediti da optužbe protiv Haradinaja budu potvrđene, prenosi Tanjug. On se nada i da će međunarodna zajednica prisutna na Kosovu i Metohiji ovoga puta biti kooperativnija i da će bolje sarađivati s tužilaštvom nego što je to bio slučaj s bivšim šefom Unmika Sorenom Petersenom.

– Verujem da će tužilaštvo biti efikasnije po pitanju saslušanja svedoka s KiM, kojima mora biti garantovana bezbednost – rekao Ljajić, podsetivši da je tokom istrage i postupka koji je vođen protiv Haradinaja devet svedoka ubijeno, a da je od 34 predložena važna svedoka saslušan samo jedan.

Dok se Hag priprema za izvođenje novih dokaza protiv Haradinaja, on juče u Prištini nije komentarisao potez haškog tužilaštva, već je izjavio da je „jedan od najvećih izazova pred kojim se nalazi kosovsko društvo integracija Srba”, prenosi Tanjug.

M. Albunović

[objavljeno: 03/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.