Haos u Skupštini zbog rasporeda sedenja

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Skupštini zbog rasporeda sedenja

Prva sednica koja je juče počela u renoviranom zdanju Doma Narodne skupštine prekinuta je posle samo nekoliko minuta rada zbog haosa koji je nastao oko rasporeda sedenja. Pošto nisu pristali da sede na mestima koja su im određena odlukom Administrativnog odbora, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je poslanicima SRS izrekla meru udaljenja sa sednice. Pošto su poslanici SRS odbili da izađu iz sale, Dejanovićeva je prekinula sednicu.



Zbrka je nastala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada su pojedini poslanici SRS seli na mesta koja su određena za poslanike LDP, koji su tada otišli na mesta predviđena za DSS, a poslanici DSS su se snašli sedajući na mesta na bini, okrenuta licem prema poslanicima, koja su predviđena za predstavnike Vlade Srbije.

Đukić-Dejanović je najpre izrekla po tri opomene radikalima, a potom i meru udaljenja, kada su radikali odbili da izađu, objasnivši da je Administrativni odbor 5. marta ove godine doneo odluku o rasporedu sedenja u Domu Narodne skupštine koju su podržali i poslanici Srpske radikalne stranke.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović demantovao je da su radikali učestvovali u donošenju te odluke i optužio je DS da hoće da marginalizuje radikale time što im ne dozvoljava da sede na mestima u Skupštini gde su sedeli u prethodnim sazivima, dok su za sebe obezbedili mesta ispred govornice.

Poslanik DSS Zoran Nikolić je objasnio da su poslanici te stranke seli na mesta predviđena za predstavnike Vlade Srbije, jer su njihova zauzeli poslanici LDP i optužio skupštinske službe da nisu omogućile poslanicima da rade. Na pitanje zašto poslanici LDP nisu seli na mesta predviđena za Vladu Srbije, poslanik te stranke Zoran Ostojić je odgovorio: „Mi ćemo na ta mesta sesti nakon izbora".

Radikali su se za prvi dan spemili tako što su se na sednici pojavili u majicima sa likom Vojislava Šešelja na kojima je pisalo „stop haškoj tiraniji". Kako je objasnio šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović, majice sa haškim optuženikom Šešeljom su za radikale najsvečanija odeća.

Ni u holovima Skupštine nije bila mnogo bolja situacija, jer mnogi poslanici nisu uspeli lako da pronađu kancelarije svojih poslaničkih klubova, a novinari su negodovali jer bar svaki drugi računar u novinarskoj sali nije bio priključen na internet.

Radikali udaljeni do kraja zasedanja

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je juče 15 novčanih kazni od po 32.000 dinara poslanicima SRS koji su udaljeni sa sednice parlamenta. Predsednik tog odbora Nenad Konstantinović je objasnio da mera udaljenja znači da poslanici neće moći da uđu u salu 20 radnih dana, odnosno do kraja sednice ukoliko ona bude trajala duže od 20 dana. Interesantno je da će, bez obzira na činjenicu da je parlament juče radio jedva nekoliko minuta, svi poslanici dobiti dnevnice za jučerašnji dan.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić-Dejanović: Administrativni odbor odlučuje o rasporedu sedenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 19:38

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da se odluka o rasporedu sedenja u sali Doma Narodne skupštine može izmeniti samo novom odlukom Administrativnog odbora...Đukić-Dejanović je novinarima u Skupštini rekla da je odluku o rasporedu sedenja Administrativni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština: Drugi dan odlaganja zbog radikala

Izvor: Cafe.ba, 01.Apr.2009

Drugi dan zaredom u Skuptšini nije uspeo pokušaj da započne rad u renoviranoj sali Doma Narodne Skupštine. Posle najnovijeg incidenta čiji su akteri bili poslanici SRS, potpredsednik Skupštine Srbije Gordana Čomić prekinula je sednicu.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.