Haljimi: Nema razmene teritorija

Izvor: B92, Tanjug, 11.Feb.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haljimi: Nema razmene teritorija

Preševo -- Predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije, Riza Halimi, kaže da su priče o razmeni teritorija Srbije i Kosova neproduktivne.

U trenutku kada se ide ka evropskim integracijama apsolutno je neproduktivno razgovarati o bilo kakvim promenama granica i razmeni teritorija, izjavio je lider stranke Albanaca na jugu Srbije, Partije demokratskog delovanja, Riza Halimi.

U izjavi Tanjugu, Halimi je rekao da mu nije jasno zbog čega se ta tema opet vraća i ocenio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to čine uglavnom mediji u zavisnosti od, kako je rekao, nekih ili nečijih interesovanja.

Halimi je podsetio na platformu koju su 2006. godine doneli relevantni politički faktori Albanaca s juga centralne Srbije, a koja se zasniva na principima Kontakt-grupe od jeseni 2005. godine u kojoj se kaže da rešavanje statusa Kosova ne podrazumeva razmenu teritoriju ili promenu granica.

"Pogotovo sada to ne treba da bude tema kada se toliko radi na evropeizaciji, odnosno evropskim integracijama što podrazumeva potpunu relativizaciju granica", rekao je Halimi.

Halimi je kazao da je uveren da je Krasnićijeva izjava istrgnuta iz konteksta jer je ona, kako je naveo, na neki način i u suprotnosti sa stavom aktuelnog kosovskog rukovodstva.

"Rukovodstvo Kosova se zalaže za rešavanje problema integrisanjem Srba unutar zvaničnih institucija bez ikakvih promena granica. Ne vidim da je u interesu aktuelnog rukovodstva bilo koja razmena, a pogotovo ne sada jer od prošle godine postoje opipljive šanse da sve zemlje Balkana budu uključene u evropske tokove gde granice i kada su u pitanju najljući protivnici, nemaju nikakvog značaja", rekao je Halimi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.