Fejt: Srbija nema pravo veta

Izvor: B92, 31.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Srbija nema pravo veta

Priština -- Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da Beograd nema pravo veta na ono što se događa na Kosovu.

Fejt je rekao i da je posle 15. juna jedino međunarodno prisustvo predviđeno Ustavom Kosova Međunarodna civilna kancelarija. On je za dnevnik "Zeri"rekao da 15. juna stupa na snagu Ustav Kosova, "što podrazumeva da Vlada Kosova dobije dodatna ovlašćenja".

"Time se stavlja van snage ustavni okvir koji je bio osnov za prisustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UNMIK-a. Ustav predviđa drugo međunarodo prisustvo, to je Međunarodna civilna kancelarija", rekao je Fejt.

On je ocenio da je "zadovoljan proglašavanjem nezavisnosti Kosova, jer je to bio pozitivan rezultat u očuvanju stabilnosti u regionu".

"Nismo videli alternativu nezavisnosti Kosova. Takođe, mi ne vidimo ovo kao proces koji se može preokrenuti, vratiti natrag. To je nepovratan proces i takav će ostati", izjavio je Fejt.

Komentarišući najavu šefa UNMIK-a, Joahima Rikera, da EULEKS može da bude pod kišobranom UN, Fejt je rekao da je to jedna od mogućnosti, ali da o tome nije doneta odluka.

On je izjavio da očekuje da će mnoge države posle 15. juna priznati nezavisnost Kosova.

Visoki predstavnik Evropske unije za Kosovo je rekao da podržava zahtev predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, za održavanje izbora u roku od devet meseci od stupanja na snagu Ustava, kako je predviđeno predlogom Martija Ahtisarija.

Tači: Uskoro ministarstvo odbrane

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će za dve nedelje biti konstituisano ministarstvo odbrane i obaveštajna služba Kosova, preneo je danas dnevnik "Epoka e Re".

Tači je rekao da će tokom sledeće nedelje biti imenovan ministar odbrane.

Prema koalicionom sporazumu Tačijeve DPK i DSK, mesto ministra odbrane pripada Demokratskoj partiji Kosova, koja još nije saopštila ime kandidata.

Kosovo će, prema planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, imati svoju obaveštajnu službu.

Zakon o Obaveštajnoj službi je usvojen na jednoj od prethodnih sednica Skupštine Kosova, a na snagu će, kao i svi zakoni koji proizlaze iz paketa Martija Ahtisarija, stupiti na snagu kada i novi Ustav Kosova, 15 juna.

Prema nezvaničnim informacijama u Prištini srž obaveštajne službe Kosova činiće pripadnici Kosovske obaveštajne službe, partijske službe DPK koja je tokom rata na Kosovu bila Obaveštajna služba bivše OVK.

Dobro obavešteni izvori navode da će predstavnici međunarodnog civilnog i vojnog prisustva na Kosovu imati odlučujuću ulogu u pripremi i odabiru pripadnika službe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.