Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i NATO rešeni da se nastavi dijalog o Kosovu

Brisel -- Evropska unija i NATO u potpunosti podržavaju stav Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN da se dijalog Beograd-Priština uskoro nastavi u radnim grupama, uz učešće predstavnika kosovske vlade i Srba i drugih nealbanaca. Kako su agenciji Beta u utorak rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, sve govori da šef UNMIK-a Hari Holkeri, koji je učestvovao na nedavnim sastancima Kontakt grupe i SB UN, već uveliko radi na stvaranju grupa koje bi, naizmenično u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Prištini, razgovarale o energetici, transportu, utvrđivanju sudbine nestalih, bezbednom povratku srpskih izbeglica.

Zamoljeni da se osvrnu na zahteve albanskih političkih prvaka i zvaničnika prelaznih vlasti da se prvenstveno razmatra davanje nezavisnosti Kosovu, funkcioneri u Evropskoj uniji i NATO su naglasili da će sve biti odlučeno na temelju rezolucije 1244 SB UN i politike "standardi pre statusa", čiji je deo upravo dijalog Beograd-Priština. Oni su naglasili da rešenje položaja Kosova mora biti nađeno i na temelju dogovora Beograda i Prištine, što je potvrdila i "konačnu reč dala i međunarodna zajednica kroz odluku SB UN". Svako "oktroisano rešenje, bez bar delimične nagodbe onih koji su najviše zainteresovani - Albanaca i Srba - ne bi bilo dobro, a možda uopšte ne bi ni funkcionisalo", bilo je objašnjenje izvora u Briselu. Zvaničnici u Savetu ministara EU su predočili da se pitanje Kosova u budućnosti, "ionako", mora rešiti tako da to zadovolji interese obe strane. U Briselu kažu da postoji i veliki problem "pogoršanih odnosa Albanaca sa UNMIK-om... koji se mora srediti". Albanski zahtevi za dalji prenos ovlašćenja na prelazne institucije vlasti se tumače uverenjem da će se time iznuditi i nezavisnost. To je potpuno pogrešno i zato što albanske institucije ne rade dobro ni u mnogim segmentima onoga za šta su već dobile ovlašćenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.