Izvor: Politika, 14.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: Smena Nikolića do kraja nedelje

Radikali očekuju smenu već danas, dok lider naprednjaka tvrdi da još nema nikakvog zahteva

Sednica Administrativnog odbora na kojoj će Tomislav Nikolić biti smenjen sa mesta predsednika održaće se do kraja ove ili početkom iduće nedelje, tvrdi Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Narodne skupštine.

Radikali očekuju smenu već danas, dok lider naprednjaka tvrdi da nema nikakvog zahteva za njegovu smenu. Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ponovila da će funkcija predsednika u ovom skupštinskom odboru pripasti parlamentarnoj većini. To je, kako kaže, „jedini način da Administrativni odbor ne bude žrtva sukoba naprednjaka i radikala”.

Mada je ranije najavljivano da je juče trebalo da budu održane konsultacije šefova poslaničkih grupa na pomenutu temu, njih nije bilo, umesto toga konsultovali su se samo predstavnici stranaka u vladajućoj koaliciji. Prema nezvaničnim informacijama, nije bilo nikakvog konkretnog dogovora kad će biti zakazana sednica Administrativnog odbora osim što je rečeno da „to mora što pre da se obavi, do kraja nedelje”. Nije se razgovaralo ni o tome ko bi iz ZES-a mogao biti novi predsednik odbora, ali su nam u vladajućoj koaliciji nezvanično rekli da će to najverovatnije biti Nenad Konstantinović (DS), koji je sada zamenik predsednika.

Nikolić je i juče ponovio da zahteva za njegovu smenu nema i dodao da će zakazati sednicu odmah kad stigne zahtev. Slavica Đukić-Dejanović, međutim, kaže da „pismena inicijativa SRS-a postoji još od novembra, a što se tiče izjave gospodina Nikolića, on je učestvovao u raspravi o usmenim inicijativama na većem broju sastanaka šefova poslaničkih grupa”. Predsednica parlamenta smatra da funkcija predsednika treba da pripadne najvećoj poslaničkoj grupi, ZES-u.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, kaže da radikali nisu postavljali nikakve rokove za smenu Nikolića. On dodaje da radikali na tome insistiraju od kada je Nikolić osnovao svoj poslanički klub. „Vladajuća koalicija je tek sada shvatila da treba da poštuje dogovore postignute na početku rada ovog saziva, jer je to u interesu parlamenta kako bi se bavio zakonodavnom aktivnošću”, kaže Todorović i dodaje da za SRS nije prihvatljivo da novi predsednik Administrativnog odbora bude iz vladajuće koalicije.

M. Čekerevac

[objavljeno: 15/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.