Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije u Prištini završene mirno

Demonstracije više od desetak hiljada građana Prištine i Kosova pod motom "Da odbranimo suverenitet Kosova" završene su mirno.

Protesti su organizovani od strane pokreta Samoopredeljenje i još tridesetak nevladinih organizacija, zbog nametanja uslova za rasporedivanje misije Euleks na Kosovu. Podršku demonstracijama pružila je Alijansa za budućnost Kosova.

Demonstranti su nosili transprante među kojima dominira "Hoćemo u Evropu, nećemo da budemo pod Evropom" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i uzvikivali parole podrške suverenitetu Kosova, protiv njegove podele. Učesnici protesta su sve vreme skandirali "UČK" (OVK).

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljibin Kurti je pred kraj demonstracija, ispred bivše zgrade UNMIK-a, sada EULEX-a, rekao da je plan od šest tačaka generalnog sekretara UN-a neprihvatljiv za Kosovo.

"Plan legitimiše Srbiju kao stranu. Mi kažemo ne Srbiji. O međunarodnom prisustvu na Kosovu treba da se postigne sporazum sa Kosovom, a ne sa Srbijom", rekao je Kurti praćen ovacijama demonstranata.

Demonstranti su krenuli ispred Nacionalne i Univezitetske biblioteke i prošli ispred Skupštine i Vlade Kosova, gde su govorili predstavnici Udruženja prizašli iz bivše oslobodilačke vojske Kosova i predstavnici NVO "Čohu".

I oni su kao i Kurti odbacili kao neprihvatljiv plan Ban Ki Muna.

Na skupu je primećen nedostatak zastava Republike Kosovo. Demonstranti su nosili samo nacionalne albanske zastave i zastavu rudara, pošto su među demonstrantima bili i sadašnji nekadašnji rudari Trepče.

Cilj demonstracija je bio da se građani Kosova suprotstave predlogu plana od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna koji, kako su naveli organizatori, ispunjava uslove Beograda i ne dozvoljava razmeštanje misije Euleks na celoj teritoriji Kosova.

Protest se organizuje dan nakon što su zvaničnici Kosova odbacili plan Ban Ki Muna i predložili da se Euleks razmešta na osnovu Ustava Kosova i plana Martija Ahtisarija i shodno Akcionom planu koji je usvojila EU nekoliko dana uoči proglašenja nezavisnosti Kosova.



Kretanje Srba minimalno


Kretanje Srba kroz gradske sredine u istočnom delu Kosmeta svedeno je na minimum zbog straha da najavljeni protesti nekoliko albanskih nevladinih organizacija zbog uslova za razmeštanje Euleksa mogu prerasti u nasilje.

Načelnik Kosovosko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić rekao je agenciji Beta da će ukoliko dođe do nasilja nad Srbima to biti proračunato i poručio Srbima da se samo u slučaju stvarne nužde kreću kroz gradove.

"Između albanskih nevladinih organizacija i kosovske vlade razlike su samo formalne, jer i jedni i drugi rade na istom cilju. Ako dođe do nasilja nad Srbima uveren sam da je to proračunato i da se to ne bi dogodilo stihijski", kazao je Nikolić.

On je ocenio da su Srbi uvek potencijlna meta svih dešavanja iz kojih može da proistekne nasilje.

"Srbi treba da se kreću samo sigurnim stazama koliko one na Kosmetu to mogu biti, a neka prolaze kroz gradove samo ako je to zaista nužno", poručio je Nikolić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanske NVO na ulicama, Srbi u četiri zida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008

PRIŠTINA/GNJILANE - Kolona od oko hiljadu aktivista više nevladinih organizacija krenula je, nešto posle 12 sati, u šetnju ulicama Prištine, protestujući protiv, kako su najavili, nametanja uslova za raspoređivanje misije Euleks na Kosovu...Učesnici protesta su se najpre okupili ispred Narodne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.