Demonstracije u Prištini završene mirno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije u Prištini završene mirno

PRIŠTINA - Demonstracije više od desetak hiljada građana Prištine i Kosova pod motom "Da odbranimo suverenitet Kosova" završene su mirno.

Protesti su organizovani od strane pokreta Samoopredeljenje i još tridesetak nevladinih organizacija, zbog nametanja uslova za raspoređivanje misije Euleks na Kosovu. Podršku demonstracijama pružila je Alijansa za budućnost Kosova.

Demonstranti su nosili transparente među kojima dominira "Hoćemo u Evropu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nećemo da budemo pod Evropom" i uzvikivali parole podrške suverenitetu Kosova, protiv njegove podele. Učesnici protesta su sve vreme skandirali "UČK" (OVK).

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljibin Kurti je pred kraj demonstracija, ispred bivše zgrade UNMIK-a, sada EULEX-a, rekao da je plan od šest tačaka generalnog sekretara UN-a neprihvatljiv za Kosovo.

Aljbin Kurti

Demonstranti u Prištini

"Plan legitimiše Srbiju kao stranu. Mi kažemo ne Srbiji. O međunarodnom prisustvu na Kosovu treba da se postigne sporazum sa Kosovom, a ne sa Srbijom", rekao je Kurti praćen ovacijama demonstranata.

Demonstranti su krenuli ispred Nacionalne i Univezitetske biblioteke i prošli ispred Skupštine i Vlade Kosova, gde su govorili predstavnici Udruženja proizašli iz bivše oslobodilačke vojske Kosova i predstavnici NVO "Čohu".

I oni su kao i Kurti odbacili kao neprihvatljiv plan Ban Ki Muna.

Na skupu je primećen nedostatak zastava Republike Kosovo. Demonstranti su nosili samo nacionalne albanske zastave i zastavu rudara, pošto su među demonstrantima bili i sadašnji nekadašnji rudari Trepče.

Cilj demonstracija je bio da se građani Kosova suprostave predlogu plana od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna koji, kako su naveli organizatori, ispunjava uslove Beograda i ne dozvoljava razmeštanje misije Euleks na celoj teritoriji Kosova.

Protest se organizuje dan nakon što su zvaničnici Kosova odbacili plan Ban Ki Muna i predložili da se Euleks razmešta na osnovu Ustava Kosova i plana Martija Ahtisarija i shodno Akcionom planu koji je usvojila EU nekoliko dana uoči proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.