Delegacija SE razgovarala s parlamentarnim strankama

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija SE razgovarala s parlamentarnim strankama

Svi izborni zakoni u skupštini do kraja godine

Delegacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope razgovarala je juče u Narodnoj skupštini s predstavnicima vladajuće koalicije, opozicije i poslaničkom grupom manjina o radu Skupštine i njenim obavezama koje proističu iz članstva u SE.

Iz Skupštine je saopšteno da su se koizvestioci za Srbiju Andreas Gros i Davit Harutinijan u razgovoru s predstavnicima vladajuće koalcije interesovali kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupština može da doprinese približavanju Srbije Evropskoj uniji, prenosi agencija Beta.

Predsednica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija je podsetila da je u prošloj godini Skupština ostvarila oko 70 odsto obaveza, zahvaljujući novoj proceduri i saglasnosti stranaka o najvažnijim aktivnostima parlamenta i rekla da Skupština može da ispuni svoje obaveze.

Kolundžija izrazila uverenje da će se, s obzirom na dinamiku rada, svi izborni zakoni naći u parlamentu do kraja 2010. godine.

Na sastanku delegacije SE s predstavnicima poslaničkih grupa Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, Miloš Aligrudić je izneo više primedaba na način na koji se primenjuju odredbe Poslovnika Skupštine u toku plenarnih sednica, istakavši da se onemogućava opoziciji da iznese svoje stavove o predloženim zakonskim rešenjima.

Aligrudić je rekao da je medijski zakon antidemokratski i da nije u skladu sa standardima SE i ocenio da nedavni reizbor sudija predstavlja čistku politički nepodobnih sudija. Dodao je da DSS smatra da treba završiti monitoring proces i da se zalaže za rešavanje problema u društvu u okvirima Saveta Evrope.

U razgovoru delegacije SE s predsednikom poslaničke grupe manjina Balintom Pastorom i poslanicima Rizom Halimijem i Esadom Džudževićem istaknuto je da je Skupština usvojila Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i Statut, što je ocenjeno kao dobar pravac u decentralizaciji Srbije.

Predstavnici manjina su ukazali delegaciji SE da je veliki problem i nedovoljna prisutnost predstavnika nacionalnih manjina u državnim organima, kao i nedovoljno finansiranje države u oblastima obrazovanja, kulture i informisanja.

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.