Izvor: B92, 18.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dalji napredak odnosa NATO-Srbija"

Beograd -- NATO je savez koji se transformiše i suočava sa izazovima 21. veka - želimo da Srbija bude deo toga, smatra Majkl Polt.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt je u najnovijem broju Evroatlantske revije objavio autorski tekst, koji sadrži analizu vojne saradnje SAD i Srbije, perspektive Beograda u okviru evroatlantskih integracija i stav SAD prema predstojećim izborima u Srbiji.

On je napisao da zna da Vojska Srbije ulaže velike napore da ove veze proširi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez obzira na političku nesigurnost sa kojom se zemlja suočava.

"Želim da ih zauzvrat uverim da mogu računati na podršku SAD u nastavku borbe za zajedničke vrednosti i zajedničku viziju ka punoj integraciji u evroatlantsku zajednicu", navodi Polt.

Američki ambasador je napisao da SAD i Srbija imaju odlične bilateralne odnose na polju bezbednosti, koji će, kako se nada, nastaviti da se unapređuju.

"Tokom 2006. potpisali smo tri bilateralna sporazuma koja treba da postave osnove za bližu saradnju. Nadamo se da će u 2007. narod u Srbiji izabrati demokratsku vladu koja će nastaviti da sarađuje s nama da bi se Srbija približila Evropi i evroatlantskim integracijama", naveo je on.

"U suštini, ova vlada je već preduzela otvorene korake ka bližoj saradnji sa Alijansom, uključujući i napredak u planovima za otvaranje NATO kancelarije za vezu u Beogradu i sprovođenje Sporazuma o kopnenim vezama, koji treba da pomogne tranzit NATO snaga preko Srbije da bi se obezbedila sigurnost za sve ljude na Kosovu", naveo je Polt.

Visoki oficir Vojske SAD u Beogradu

Kontraadmiral Ratne mornarice SAD Majkl Lajden, direktor Logistike i pomoći u oblastu bezbednosti pri Štabu evropske komande SAD, boraviće u Beogradu danas i sutra, saopštila je američka Ambasada.

Lajden će sa ministrom odbrane Zoranom Stankovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Zdravkom Ponošom razgovarati o pomoći u oblasti bezbednosti i budućoj saradnji, kao i o osnivanju Kancelarije za saradnju u odbrani u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.