Cvetković pozvao poslanike da usvoje budžet

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković pozvao poslanike da usvoje budžet

Predsednik vlade u pismu šefovima poslaničkih grupa apelovao da pokažu dobru volju i omoguće usvajanje zakona o budžetu. – Svi osim radikala spremni na dogovor

Premijer Mirko Cvetković uputio je juče pismo šefovima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbiji sa apelom poslanicima da pokažu dobru volju i omoguće usvajanje budžeta na vreme, a, zauzvrat, „vlada je spremna da prihvati sve amandmane koji ne ruše koncept budžeta”.

Svi opozicionari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponovili su da su spremni za dogovor, osim radikala, koji, kažu, neće odustati ni od jednog amandmana, ni od rasprave o njima.

Budžet mora da biti usvojen do 29. decembra u ponoć, kada ističe redovno zasedanje, a na sam predlog zakona o „republičkoj kasi”, bez pratećih akata, podnet je 251 amandman, ali poslanici juče do kasno po podne nisu ni započeli raspravu o njima. Prvo je početak odložen za dva sata, jer vlada nije dostavila mišljenje o podnetim amandmanima. U podne je sednica počela, ali su radikali reklamirali povrede Poslovnika, da bi kritikovali vladu zbog kašnjenja, a naprednjaci da bi kritikovali radikale zbog ponašanja na sednici Odbora za bezbednost, pa su se potom međusobno obračunavali sve do redovne pauze.

Premijer Cvetković je, inače, u pismu pozvao poslanike da zajednički ulože napore da do kraja ove sedmice usvoje budžet, kao najvažniji dokument koji određuje ekonomsku politiku u narednoj godini. Cvetković je apelovao na poslanike da odgovorno pristupe predloženim rešenjima, jer je uveren da se može naći konsenzus.

Pošto je Dragan Todorović sa skupštinske govornice rekao da „vladajuća koalicija može da napravi neke korake i omogući usvajanje budžeta”, novinari su pitali Jelenu Trivan, portparola DS-a, šta radikali traže, a ona je rekla: „Ako je reč o političkim zahtevima ne postoje razgovori o tome. Njihovi zahtevi politički i javni, ne odnose se samo na skupštinu, mandate i mesta u odborima, već i na odlučivanje opštinskih sudova o njihovim mandatima i funkcionisanje lokalnih samouprava. A, kako kaže Trivanova, u rad sudova niko ne može i ne sme da se meša. Postoje stvari o kojima smo spremni da razgovaramo, kao što su skupštinski odbori”. Ona je dodala da se „još očekuje da SRS pokaže interesovanje za sudbinu građana i države, da počne da razgovara o svojim amandmanima i da promeni odluku”.

Vjerica Radeta (SRS), međutim, tvrdi da radikali „nisu pisali amandmane da bi nekoga ucenjivali, već da bi pokušali da pomognu građanima”. Prema njenim rečima, „u parlament treba da se uvede ustavno i legalno, jer sada u sali sede predstavnici stranke koja nije bila na izborima”.

Rade Obradović (DSS) kaže da je DSS spreman na kooperativnost i da se konsultacije nastavljaju. Tomislav Nikolić, lider SNS-a, rekao je da će SNS odustati od predloženih amandmana, ali „nećemo biti u sali u danu za glasanje”.

Popodnevni deo sednice radikali su započeli pričom o neophodnosti formiranja anketnog odbora koji bi se bavio „činjenicama o sukobu generala Zdravka Ponoša i ministra Dragana Šutanovca.

M. Čekerevac

--------------------------------------------------

Antrfile: „Očerupana ćurka”

Pored toga što su dojučerašnji partijski istomišljenici, radikali i naprednjaci, „otkrivali” sa skupštinske govornice šta je ko kome rekao, Nataša Jovanović iskoristila je, kako je rekla, priliku i da pozove građane jednog grada da dođu na promociju novih knjiga Vojislava Šešelja „Očerupana haška ćurka Kristina Dal” i „Neuspeli puč Tomislava Nikolića”, „na hiljadu strana”. Ovu drugu knjigu Filip Stojanović je dao Srđanu Milivojeviću (DS) da je odnese predsedniku Srbije sa posvetom u kojoj je napisao: „Srdačan pozdrav predsedniku Srbije”.

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.