Cvetković: Jasenovac da se ne zaboravi

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 27.Apr.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Jasenovac da se ne zaboravi

Predsednik Vl­­a­de Srbije Mi­­­­­­r­ko Cvetković izjavio je juče u Donjoj Gradini, kraj spomen-obeležja žrtvama ustaškog genocida u jasenovačkom logoru, da na ovom „mestu strašnih zločina, dok odajemo počast nevinim žrtvama, nemamo prava na zaborav".

- Ovo mesto, jedno od nacionalnih simbola stradanja, opominje nas da ne smeju nestati iz sećanja svi oni koji su izgubili živote samo zato što su bili druge nacije i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vere - rekao je Cvetković, koji je predvodio delegaciju Srbije na odavanju pošte svim žrtvama terora i genocida.

Prema njegovim rečima, Jasenovac podseća da zločini, neprihvatljivi civilizovanom društvu, razumu i moralu, moraju biti osuđeni i da tu poruku Srbija neprekidno upućuje jer je to interes svih koji žive na ovim prostorima i osnova bolje budućnosti koju treba graditi.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je da istorijski revizionizam nigde i nikada ne bi smeo proći i da je ustaški režim bivše Nezavisne države Hrvatske u srži bio zločinački.

- Ustaški se zločini ne smeju zaboraviti i svaki pokušaj relativizovanja sećanja na strahotu tih zločina dovođenjem u vezu sa zločinima agresora u domovinskom ratu potpuno je promašen i neutemeljen - upozorio je Mesić.

On je dodao da je Hrvatska suočena sa pogrešnom interpretacijom istorije u udžbenicima, a posledica je otvoreno koketiranje s ustaštvom, čak i u medijima samo zato što su njegovi nosioci bili Hrvati, a trebalo je reći kako je to zapravo za svakog poštenog Hrvata sramota.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.