Cvetković: Jak kurs posledica većeg priliva deviza

Izvor: Glas javnosti, 30.Apr.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Jak kurs posledica većeg priliva deviza

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković ocenio je da je današnje jačanje dinara u odnosu na evro posledica veće pojave deviza na tržištu nego što nam je potrebno.

"Izgleda da u ovom trenutku imamo veću ponudu deviza nego što je potrebno... Kada budu dospela inostrana plaćanja države i privrede onda će verovatno odliv deviza da bude veći", rekao je Cvetković novinarima u Vladi Srbije.

Premijer Srbije smatra i da će na nivou čitave godine kurs otprilike biti između >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ovoga veoma jakog i onog što je bio izuzetno slab kurs dinara.

Cvetković je podsetio i da Narodna banka Srbije stoji na stavu da kurs treba da bude fluktuirajući i da zavisi od ponude i tražnje i da ona interveniše samo u slučaju većih dnevnih promena.

On je istakao i da Vlada Srbije podržava takvu politiku NBS i "verujemo da će na nivou cele godine dati realan kurs koji će biti stimulativan za izvoznike ali isto tako ne preterano težak za one koji moraju da vraćaju kredite indeksirane u stranoj valuti".

Dinar će danas ojačati za 52 pare čime će premašiti psihološku granicu od 100 dinara za evro, jer će zvanični srednji kurs biti 99,6292 dinara za jedan evro, objavila je prethodno NBS.

Centralna banka je juče, povodom aktuelnog rasta dinara prema evru, saopštila da kretanja deviznog kursa u smeru jačanja ili slabljenja zavise od ponude i tražnje na deviznom tržištu.

Cvetković je prethodno sa predstavnicima dva sindikata i Unijom poslodavaca potpisao socijalno-ekonomski sporazum kojim je predviđeno povećanje minimalne cene rada po radnom satu za sedam dinara od 1. juna i iznosiće 102 dinara, kao i povezivanje radnog staža iz budžetskih sredstava.

Cvećko nam opet otkriva toplu vodu. Svakako da jači dinar nije posledica povećane proizvodnje i izvoza ... ko još ima vremea da se time bavi ... proizvodnja, izvoz, pih

Metode KPJ,dolaze gastarbeiteri.

Jedino sto znate je da otimate.

Svake godine isto. Stize leto i nasi ljudi iz inostranstva. Sramota! Dokle vise sa pljackom, skotovi!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.