Čestitke i reakcije na izbor Jeremića u GS UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke i reakcije na izbor Jeremića u GS UN

BEOGRAD -

Države članice Ujedinjenih nacija (UN) čestitale su ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg 67. Generalne skupštine UN.

Stalni predstavnik Benina pri UN Žan Fransoa Zinsu čestitao je Jeremiću izbor i izrazio nadu da će imati njegovu podršku u rešavanju problema sa kojima se suočava afrički kontinent.

Izazovi pred svetom su velikom i raznovrsni i Generalna skupština UN će igrati centralnu ulogu u njihovom rešavanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Zinsu.

Predstavnik Vanuatua David Gonla Vu čestitao je Jeremiću izbor u ime država Azijsko-pacifičkog regiona i izneo uverenje da će članice UN uspešno voditi kroz izazove sa kojima se ova organizacija suočava.

U ime grupe Istočnoevropskih država obratio se predstavnik Belorusije pri UN Andrei Dapkiunas koji je čestitao Jeremiću, a isto to je učinila i ambasador Hondurasa Meri Elizabet Flores Flejk u ime grupe Latinoameričkih i karipskih država.

Stalni predstavnik Turske pri UN Ertugrul Apakan čestitao je izbor Jeremiću u ime Zapadnoeveropskih i drugih država.

Njegovo iskustvo i dinamizam daće značajan doprinos budućem radu Generalne skupštine UN i verujemo da će demonstrirali liderstvo kako bi se prevazišli izazovi i iskoristile prilike, rekao je Apakan.

Stefanović: Potvrda ugleda Srbije

Izbor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja Generalne skupštine UN potvrđuje ugled Srbije, ocenio je šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Stvar je ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža imati to mesto, i to potvrđuje ugled Srbije", kazao je Stefanović dodavši da ne očekuje da će u Generalnoj skupštini UN biti mnogo tema koje se tiču Srbije.

Stefanović je rekao da je Jeremićev izbor dobra vest za Srbiju i dodao da mu čestita.

Vukadinović: Izbor Jeremića veoma dobra vest za Srbiju

Analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da je izbor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN veoma dobra vest za Srbiju.

Vukadinović je agenciji Beta rekao da je taj izbor i priznanje Jeremiću lično ali i rezultat "minulog rada" i uticaja nekadašnje jugoslovenske diplomatije u svetu, kao i podrške zemalja grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

"To mesto nije čisto administratrivno i birokratsko, a čak i da jeste, predstavlja značajan diplomatski uspeh Srbije i može indirektno pomoći državnim naporima da se zaustavi ili uspori novi talas priznanja Kosova, a i glas Srbije će biti malo jači na međunarodnoj sceni i po nekim drugim otvorenim pitanjima", rekao je Vukadinović.

Dodao je da "naravno, ne bi trebalo očekivati čuda" od Jeremićevog izbora, ali da se još jednom pokazalo da je uprkos ozbiljnom lobiranju nekih od najmoćnijh zapadanih zemalja u korist litvanskog protivkandidata moguće da Srbija postigne uspeh na međunarodnom planu uz pomoć Rusije i većine nesvrstanih zemlja, kao i nekoliko članica EU.

"Sada imamo dodatne razloge za žaljenje što smo u avgustu 2010. godine pod pritiskom Brisela odustali od našeg predoga rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, jer je i ovo glasanje pokazalo da bi srpska rezolucija tada sigurno prošla", rekao je Vukadinović.

Stanković: Pobeda srpske diplomatije

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da izbor ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja korak napred za položaj Srbije u svetu i pobedu srpske diplomatije.

"Ministar Jeremić je aktivnom politikom uspeo da privuče brojne saveznike u svetu", kazao je Stanković agenciji Beta.

On ocenjuje da je za jednu malu zemlju sa velikim socijalnim i političkim problemima - kakva je Srbija, uspeh da ima čoveka u vrhu prestižne međunarodne organizacije.

Stanković je ukazao da je Jeremić izabran preglasavanjem i da je pobedio kandidata iz Litvanije, članice Evropske unije.

Ipak, izrazio je nadu da to neće imati "negativne i osvetničke posledice" po evro-integraciju Srbije.

"Evropske integracije imaju neki svoj tok i ja ne očekujem neke negativne posledice, a o pozitivnim je još rano govoriti", kazao je Stanković.

On smatra da je rešavanje pitanja Kosova na "već utabanoj stazi", te odgovore treba tražiti "u trouglu Brisel-Beograd-Priština".

Marković: Lakša borba za interese srpskog naroda na Kosovu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da je izbor srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija dobra vest, koja će olakšati borbu za pravdu i interese srpskog naroda na Kosovu.

"Mi se borimo za pravdu, a pravda je na strani srpskog naroda. Ovo će nam olakšati borbu, upravo na mestu gde se odlučuje o sudbini srpskog naroda", kazao je Marković agenciji Beta.

Simić: Izbor Jeremića doprinos ugledu Srbije

Profesor Predrag Simić ocenio je da izbor ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija doprinosi ugledu i međunarodnom kredibilitetu Srbije.

"Srbija sada ima mnogo veću težinu u međunarodnim odnosima", kazao je Simić, dodavši da će preko Jeremića Srbija sada biti uključena u sva svetska zbivanja.

"Samim tim i odgovornost Srbije je veća i biće uprta mnogo veća pažnja u poteze koji se vuku iz Beograda", ukazao je Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On smatra da sa funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine UN Jeremić neće imati direktan uticaj na zbivanja na Kosovu i položaj tamošnjih Srba, ali će ipak moći da utiče indirektno.

"Njegov uticaj u mnogome će zavisiti i od poteza Beograda", ukazao je Simić.

On je Jeremiću čestitao izbor i ukazao da je to potvrda svih napora koje je sa funkcije ministra Jeremić ulagao četiri godine.

Vučić: Nikolićev izbor doprineo izboru Jeremića

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da ta stranka smatra da je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji doprinela izboru šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića na tako značajno mesto kao što je predsedavajući Generalne skupštine UN.

On je rekao i da je posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika države jasno da Srbija uživa veći ugled na svim meridijanima i da je dobro da je Nikolićeva pobeda doprinela izboru Jeremića na tu značajnu funkciju u UN.

"Uvereni smo da će Srbija u budućnosti umeti da koristi svoje prednosti sarađujući, razgovarajući i razmišljajući o svojoj budućnosti u EU, ali i sa svim drugim zemljama" rekao je Vučić Tanjugu.

On je dodao da je uveren da će Srbija na taj način umeti da iskoristi svoje prednosti sa zemljama svih meridijana i kontinenata, od onih iz američkog, azijskog, ali i afričkog kontinenta "koji su nam i ovoga puta pokazali da su prijatelji Srbije".

Dačić: Uspeh Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dačić je, uz iskrene čestitke Jeremiću za izbor na tu izuzetno važnu i odgovornu funkciju, istakao da je to veliki diplomatski uspeh Srbije koji će "verovatno naljutiti protivnike čvrste državne, nacionalne politike u zemlji i svetu, a sigurno veoma obradovati sve one koji se zalažu za jaku, uticajnu i dostojanstvenu Srbiju", preneo je MUP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.