Čanak: Vojvodini veće nadležnosti

Izvor: B92, 23.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Vojvodini veće nadležnosti

Nenad Čanak (FoNet, arhiv)

Beograd -- Novi statut Vojvodine ograničen je lošim Ustavom Srbije, izjavio je za B92 Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak kaže da će njegova partija prihvatiti predlog Statuta Demokratske stranke tek pošto Vojvodina dobije nadležnosti koje je imala pre dolaska Slobodana Miloševića na vlast. Iako Statut još nije obelodanjen, mediji nezvanično prenose da će Vojvodina dobiti vladu, ministre, a Skupština pokrajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će moći da donosi zakone.

"Mi sada imamo situaciju da se Miloševića svi odriču, pa čak i njegovi partijski drugovi, ali se tekovina njegove vladavine se niko ne odriče. Prvo mora da se razmotri gde je Vojvodina bila pre nasilnog puča 1988. Ovo je lep pokušaj i mi bismo ga prihvatili kada bi on bio prvi u nizu", rekao je Čanak.

Čanak je rekao da novim statutom Vojvodina treba da dobije neke nadležnosti Republike, odnosno da joj treba preneti "delimičnu izvršnu i zakonodavnu vlast, kao i sudsku u nivou predlaganja".

"Novi statut treba da da šansu ljudima koji žive u Vojvodini da mogu da dignu glas protiv otimačine", rekao je Čanak za B92 i naveo da je LSV protiv energetskog sporazuma sa Rusijom i koncesije za autoput Horgoš-Požega.

Čanak je rekao da je o predlogu statuta saznao iz medija, kao i da mu nije jasno zašto je u njemu predloženo da budžet Vojvodine treba da iznosi sedam odsto budžeta Srbije kada Vojvodina daje preko 40 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Govoreći o onome što je o predlogu statuta Vojvodine saznao iz medija, Čanak je rekao da ga čudi što u šest predloženih "upravnih okruga" nema Pančeva.

On smatra da je "beogradizacija Pančeva koncept razbijanja ekonomske osnove Vojvodine i način da se Vojvodina pretvori u puku provinciju bez ikakve ozbiljnije industrije".

Čanak je rekao i da bi trebalo "poništiti" energetski sporazum Srbije sa Rusijom i koncesiju za izgradnju autoputa Horgoš-Novi Sad.

Lider LSV-a je ocenio da privatizacija Naftne industrije Srbije i koncesija za autoput Horgoš-Požega predstavljaju "otimačinu i kriminal planetarnih razmera".

Čanak se založio da se napravi "diskontinuitet sa politikom Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice", kao i da se sprovede lustracija u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.