Bogdanović: Kosovo ne može tražiti imovinu

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Kosovo ne može tražiti imovinu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da Kosovo ne može potraživati imovinu u bivšim zemljama SFRJ jer nije sukcesor, nije bilo republika u bivšoj državi i nije od Srbije priznato kao nezavisna država.

"Povraćaj imovine, koju nekadašnja društvena i državna preduzeća sa Kosova poseduju u centralnoj Srbiji, nije moguć po modelu za imovinu preduzeća iz Slovenije i Hrvatske, budući da Kosovo nije od strane Srbije priznato kao nezavisna država, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << niti je u nekadašnjoj SFRJ bilo republika, pa se na nju ne može primeniti Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ iz 2001. godine, koji su potpisale SRJ, BiH, Hrvatska, Slovenija i Makedonija", rekao je Bogdanović agenciji Beta.

On je kazao da je Srbija, u prethodne tri decenije, u razvoj Kosova i Metohije uložila oko 18 milijardi dolara i dodao da je Srbija stvarni vlasnik nekadašnjih društvenih preduzeća sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Fond za razvoj Srbije ima vlasničke udele u oko 150 preduzeća na Kosovu i Metohiji, čija vrednost premašuje 140 miliona evra po osnovu ulaganja države u privredu Kosova i Metohije.

Bogdanović: Beograd ne menja strategiju

Bogdanović: Najavljena privatizacija Trepče nelegalna

Srpsko-hrvatski dugovi na vagi

On je dodao i da se, po podacima Privredne komore Srbije, potraživanja srpskih preduzeća prema Kosovu i Metohiji, što po osnovu ulaganja i vlasništava, što po osnovu kredita, kreću oko 190 miliona evra.

On je naveo primer beogradskog PKB-a koji ima udeo od preko 50 posto vlasništva u čak 13 preduzeća na Kosovu i Metohiji, koja predstavljaju zavisna privredna društva u sastavu Holdinga PKB.

Medju njima su, prema rečima Bogdanovića, Pećka pivara, Kosovo-vino, Metohija-vino, Orvin, Voćar, PIK Kosovo Polje.

On je dodao da su, na primer, u sastavu beogradskog Ineks Intereksporta hotelski kompleksi Narcis i Molika na Brezovici.

"Priča Prištine da je formirala komisiju za povraćaj imovine kosovskih preduzeća na prostoru bivše Jugoslavije nije ništa do bacanje prašine u oči i pokušaj da se skrene pažnja sopstvene javnosti sa aktuelnih, gorućih problema u pokrajini i istovremeno homogenizuje politička elita kosovskih Albanaca", rekao je Bogdanović.

On je dodao da je Priština u prethodnim pregovorima izbegavala bilo kakvu ozbiljniju raspravu po pitanju imovine, "bežeći od te teme na sve moguće načine".

Jedan od direktora u Ministarstvu inostranih poslova Kosova Ramuš Tahiri izjavio je da se imovina 172 preduzeća sa Kosova nalazi u državama bivše SFRJ i najavio da će Priština uskoro zataražiti njen povraćaj.

Kako su preneli kosovski mediji, najveći broj kosovske imovine nalazi se u Srbiji i Crnoj Gori. U Srbiji su, prema tim podacima, ostala 104 preduzeća, u Crnoj Gori 42, Bosni i Hercegovini 15, Hrvatskoj šest, Makedoniji četiri i Sloveniji jedno.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.