Bogdanović: Kosovo nije sukcesor SFRJ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Kosovo nije sukcesor SFRJ

ZVEČAN -

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Kosovo ne može potraživati imovinu u bivšim zemljama SFRJ jer nije sukcesor, nije bilo republika u bivšoj državi i nije od Srbije priznato kao nezavisna država.

Bogdanović je za TV Most iz Zvečana rekao da je Srbija u prethodne tri decenije u razvoj Kosova uložila oko 18 milijardi dolara i naglasio da je Srbija stvarni vlasnik nekadašnjih društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi KiM radio, on je dodao da Fond za razvoj Srbije ima vlasničke udele u oko 150 preduzeća na Kosovu, čija vrednost premašuje 140 miliona evra po osnovu ulaganja države u privredu Kosova.

Bogdanović je izjavio i da se, po podacima Privredne komore Srbije, potraživanja srpskih preduzeća prema Kosovu, što po osnovu ulaganja i vlasništva, što po osnovu kredita, kreću oko 190 miliona evra.

"Preduzeća iz centralne Srbije i Vojvodine imala su svoje filijale, ispostave i poslovnice, ili zavisna preduzeća na teritoriji Kosova, koja su počev od 2003. predmet protivpravne prodaje od strane Kosovske povereničke agencije, a kasnije Kosovske agencije za privatizaciju", naveo je Bogdanović.

On je ocenio da "priča Prištine da je formirala komisiju za povraćaj imovine kosovskih preduzeća na prostoru bivše Jugoslavije nije ništa do bacanje prašine u oči i pokušaj da se skrene pažnja sopstvene javnosti sa aktuelnih, gorućih problema u pokrajini i istovremeno homogenizuje politička elita kosovskih Albanaca".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.