Izvor: B92, 25.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodrožić platio kaznu

Beograd -- Željko Bodrožić platio je 18.000 dinara na ime kazne za uvredu advokata bivšeg funkcionera Miloševićevog režima Dmitra Šegrta.

Urednik Kikindskih novina je kaznu platio nakon što je jutros privođen u kikindsku policiju koja mu je ostavila rok da do kraja dana plati kaznu ili će ići u zatvor na 18 dana. Bodrožić je za poslednje dve godine, na ime kazni po tužbama, platio 520.000 dinara.

Urednik "Kikindskih" se nakon objavljivanja vesti o privođenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastao sa predstavnicima Ministarstva pravde sa kojima je dogovoreno da se obrati Službi za ljudska i manjinska prava radi rešavanja tog slučaja i isplate nematerijalne štete i drugih obaveza države navedenih u preporuci Komiteta za ljudska prava UN.

Bodrožić je agenciji Beta nakon sastanka rekao da je zadovoljan reakcijom nadležnih organa i izrazio nadu da se njegov slučaj neće rešiti nečinjenjem kao ranije.

Bodrožiću je 2002. godine presuđeno da plati kaznu po tužbi koju je protiv njega za uvredu i klevetu podneo Dmitar Šegrt. Šegrt je presudu dobio pred Opštinskim sudom u Kikindi, što je potvrdio i Okružni sud u Zrenjaninu.

Domaći sudski organi odbacili su zahtev Bodrožićevih branilaca za zaštitu zakonitosti, nakon čega su se njegovi branioci žalili Komitetu za ljudska prava UN, koji je prihvatio njihovu žalbu.

Petrović Škero: Dva različita postupka

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero kaže da su odluka Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kojom je Srbiji naloženo da poništi presudu u korist nekadašnjeg funkcionera SPS-a Dmitra Šegrta i presuda na osnovu koje je određena kazna za uvredu Šegrtovog advokata, dva različita postupka.

"Znači, građanin Bodrožić mora ostvariti svoje pravo i onaj drugi građanin ostvaruje svoje pravo. Ne mogu se prelomiti, jer su to dva različita postupka. Znate, može vama da duguje država platu, radite u državnoj firmi, a s druge strane vi dugujete takođe kroz vid države, kroz neko javno preduzeće, novac za vodu. Ne možete prelomiti vaše dugovanje za vodu, zato što vama niko nije dao platu, to znate da ne ide, to nam je jasno, ista je ovde situacija. Naravno, odmah ću reći, pravda i pravičnost nisu uvek zajedno", rekla je Petrovićeva.

LDP: Istina se ne može uhapsiti

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović osudio je današnje privođenje Željka Bodrožića i naveo da se "istina ne može uhapsiti i da će LDP uprkos demonstracija sile države nastaviti da govori istinu".

"Nikakva hapšenja ni pretnje neće nas zaustaviti i naterati da ćutimo o korupciji i kriminalu u društvu", naveo je Jovanović u saopštenju.

"Željko Bodrožić je doajen slobodnog i nezavisnog novinarstva u Srbiji i njegovo hapšenje jasno govori o tome u kakvom društvu mi danas živimo i zašto 11. maja moramo da završimo sa tim", rekao je Jovanović.

Postupajući povodom ranije presude u korist Šegrta, Komitet za ljudska prava UN je novembra 2005. godine naložio Srbiji da u roku od tri meseca poništi presudu i obešteti Bodrožića.

Nadležni su više puta izjavljivali da će obeštetiti urednika "Kikindskih" ali do dana današnjeg to obećanje nisu ispunili.

Privođenje Bodrožića najoštrije su osudila novinarska udruženje.

Nadežda Gaće kaže za B92 da će Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koji ona vodi, i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uraditi sve kako bi zaštitili svog kolegu.

"Kada u 7 sati dolazi policija da poštenog, odličnog i divnog novinara vodi na privodjenje, a njegova deca to gledaju, to je strašno. Na drugoj strani, Željku Bodrožiću je ova država dužna da isplati odštetu za njegov pošten rad kada su ga Miloševićevi tajkuni proganjali. Promenile su se dve vlade, a Željko Bodrožić nije dobio odštetu", rekla je Nadežda Gaće.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bodrožić platio kaznu za uvredu Šegrtovog zastupnika

Izvor: Blic, 25.Mar.2008

Urednik "Kikindskih" Željko Bodrožić, koga je u Kikindi jutros privela policija, platio je 18.000 dinara na ime kazne za uvredu zastupnika bivšeg funkcionera Miloševićevog režima Dmitra Šegrta.....On je, kako saznaje B92, kaznu platio pošto mu je policija ostavila rok da do kraja dana plati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.