Izvor: Blic, 25.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodrožić platio kaznu za uvredu Šegrtovog zastupnika

Urednik "Kikindskih" Željko Bodrožić, koga je u Kikindi jutros privela policija, platio je 18.000 dinara na ime kazne za uvredu zastupnika bivšeg funkcionera Miloševićevog režima Dmitra Šegrta.



On je, kako saznaje B92, kaznu platio pošto mu je policija ostavila rok da do kraja dana plati kaznu ili će ići u zatvor na 18 dana.

Bodrožić je za poslednje dve godine, na ime kazni po tužbama, platio 520.000 dinara.

Predstavnici Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravde dogovorili su se ranije danas sa Bodrožićem da se obrati Službi za ljudska i manjinska prava radi isplate nematerijalne štete i drugih obaveza države, navedenih u preporuci Komiteta UN. Kako je saopšteno iz tog Ministarstva, na sastanku sa Bodrožićem i predstavnicima Komiteta pravnika za ljudska prava dogovoreni su i dalji koraci u skladu sa zakonskim nadležnostima Ministarstva, u cilju zaštite ljudskih prava i izvršenja preporuke Komiteta donete novembra 2005. godine.

Bodrožić je bio pozvan da hitno dođe u Ministarstvo pravde, navodi Beta.

"Pozvali su me hitno iz Ministarstva pravde nakon emitovanja vesti da me je policija privodila zato što nisam platio kaznu za uvredu zastupnika bivšeg visokog funkcionera Miloševićevog režima Dmitra Šegrta", kazao je Bodrožić agenciji Beta.

LDP: Istina se ne može uhapsiti

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović osudio je današnje privođenje Željka Bodrožića i naveo da se "istina ne može uhapsiti i da će LDP uprkos demonstracija sile države nastaviti da govori istinu".

"Nikakva hapšenja ni pretnje neće nas zaustaviti i naterati da ćutimo o korupciji i kriminalu u društvu. Željko Bodrožić je doajen slobodnog i nezavisnog novinarstva u Srbiji i njegovo hapšenje jasno govori o tome u kakvom društvu mi danas živimo i zašto 11. maja moramo da završimo sa tim", rekao je Jovanović.

"Za poslednje dve godine na ime kazni po tužbama raznih kikindskih moćnika platio sam 502.000 dinara", kazao je ranije danas urednik "Kikindskih" i dodao da ovu kaznu ne želi da plati sve dok država ne ispuni svoju obavezu prema njemu i nadoknadi mu štetu dodeljenu po preporuci Komiteta UN za ljudska prava.

Postupajući povodom ranije presude u korist Šegrta, Komitet je novembra 2005. godine naložio Srbiji da u roku od tri meseca poništi presudu i obešteti Bodrožića. Nadležni su više puta izjavljivali da će obeštetiti urednika "Kikindskih" ali do dana današnjeg to obećanje nisu ispunili.

NUNS: Skandalozno privođenje novinara Bodrožića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su protestovali zbog policijskog privođenja urednika „Kikindskih” Željka Bodrožića.

NUNS i NDNV procenjuju da je to nastavak sudsko-policijske kampanje protiv ovog uglednog i hrabrog novinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.