Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ase:Tranziti NATO-a ne pre februara

Beograd -- Šef kancelarije NATO-a Janik Ase za B92 kaže da se traziti NATO-trupa kroz Srbiju ne mogu očekivati pre februara.

Prema njegovim rečima, sporazum o tranzitu omogućiće brže prebacivanje trupa na Kosovo, ukoliko to bude potrebno. Ugovor o tranzitu je potpisan između Srbije i NATO-a 2005. godine. General Ase u intrevujuu za B92 kaže da ne očekuje da bi prolazak trupa Alijanse mogao da naiđe na negativan prijem kod građana Srbije.

"Ja imam dva zadatka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prvi je da primenim ugovor o tranzitu koji je potpisan između Srbije i NATO-a 2005. godine. Moj drugi zadatak ima dva aspekta. Jedan je da podržava Grupu za reformu odbrane, koja je formirana u februaru ove godine, i sada, pošto je Srbija u Partnerstvu za mir, ja ću takođe podržavati sve aktivnosti povezane sa tim programom", kaže Ase.

B92: Kada možemo očekivati prvi tranzit NATO trupa kroz Srbiju?

Ase: Proces uspostavljanja NATO kacelarije na samom je počeku. Ceremonija otvaranja imala je političku i simboličnu vrednost, ali moramo da nastavimo sa radom da bi kancelarija počela da radi. Tek sredinom ili možda krajem janura u Beograd će doći ceo moj tim, tako da se pitanjima tranizita nećemo baviti do kraja janura. Znači, prvi tranziti desiće se posle toga.

B92: Imajući u vidu prošlost odnosa između NATO i Srbije, kakvu reakciju običnih građana očekujete? Da će za NATO-trupe terorija Srbije biti prijateljska?

Ase: Ja tu ne vidim nikakav problem. Postojaće bliska koorodinacija između mene, KFOR-a i srpskih vlasti. Sve će biti na osnovu zakona i ugovora o trazitu. Zaista, ne vidim da bi tu moglo da bude nekih problema. Već je bilo nekih konvoja koji su prolazli preko teritorije Srbije. Oni su tada vašu teritoriju prelazili prema bilateralim ugovorima svake članice NATO-a i vaše Vlade. Ne razumem zašto bi bilo razlike između tih konvoja i ovu novih? Zašto bi sada bilo problema, ako ih onda nije bilo?

B92: Kako ćete sarađivati sa vlastima u Srbiji kada je Kosovo u pitanju, imajući u vidu ulogu koju NATO ima na Kosoovu ima i najava da bi uskoro mogla biti donete odluka o konačnom statusu ?

Ase: Status je u nadležnosti UN-a. Ugovor o tranzitu dobra je osnova za saradnju Srbije i NATO-a kada je u pitanju Kosovo. On će pomoći da ukoliko bude potrebno NATO brzo prebaci još trupa na Kosovo i zaštiti svaku zajednicu koji je ugožena.

B92: Mediji su dosta simbolike videli u tome što se vaša kancelarija nalazi u zgradi Ministarstva odbrane koja je bombrdovana tokom intervencije NATO-a 1999. godine.

Ase: Nema tu nikakve simbolike. Kada smo počeli da razgovoramo o otvaranju kancelarije bilo je nekoliko predloga, da li da potpuno bude van zgrade ministrstva ili da deo bude ovde, a deo na nekom drugom mestu. Vaše ministarstvo i Vlada su predložili da kancelarija bude ove. Mi smo to prihvatili jer je bilo najzgodnije i dobra je prilika da radimo zajedno sa srpskim kolegama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.