Afrički susedi finaliziraju ratne planove za Niger

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2023, 13:04

Afrički susedi finaliziraju ratne planove za Niger

Vojske nekoliko članica EKOVAS-a dogovorile su se o planu vojne intervencije u Nigeru i čekaju konačnu političku odluku, izjavio je u petak visoki zvaničnik bloka.
Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država već je sankcionisala novu vladu u Nijameju zbog prošlonedeljnog vojnog puča i zahtevala vraćanje svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma pre nedelje. Čak i dok je Nigerija slala diplomate svom severnom susedu, njen glavni grad Abudža je bio domaćin sastanka o planiranju načelnika osoblja EKOVAS-a. Posebno su bili odsutni Mali, Burkina Faso, Čad i Gvineja. „Ovde su razrađeni svi elementi koji će ući u bilo kakvu eventualnu intervenciju, uključujući potrebne resurse, kako i kada ćemo rasporediti snage“, izjavio je Abdel-Fatau Musah, komesar EKOVAS za politička pitanja, mir i bezbednost. Musah je dodao da će konačna odluka biti doneta na političkom nivou, ali da EKOVAS neće telegrafisati kada i gde će udariti. „EKOVAS se neće koristiti za državne udare. Demokratija je ono za šta se zalažemo, a demokratija je ono što ćemo održati“, izjavio je za AP general Kristofer Gvabin Musa, načelnik štaba odbrane Nigerije. Bazum je u četvrtak direktno apelovao na SAD da intervenišu. Vašington ima oko 1.000 vojnika u Nigeru, angažovanih u protivterorističkim operacijama protiv islamističkih grupa koje su nastale nakon intervencije NATO-a u promeni režima u Libiji 2011. Bivši kolonijalni gospodar Nigera Francuska ima još 1.500 vojnika na istoj misiji. Nigerska nova vlada odbacila je u četvrtak sve vojne sporazume sa Francuskom i otpustila ambasadore zemlje u SAD, Francuskoj, Togu i Nigeriji. Pariz i Vašington su izjavili da ne nameravaju da uklone svoje trupe iz zemlje i samo su priznali Bazuma kao legitimnog lidera. Nijamej je upozorio i Zapad i EKOVAS da će svaka vojna intervencija biti dočekana smrtonosnom snagom. "Svaka agresija ili pokušaj agresije na državu Niger će odmah dobiti odgovor", izjavio je u petak portparol hunte pukovnik Amadou Abdramane. U zajedničkoj izjavi ranije ove nedelje, Burkina Faso i Mali izjavili su da će upad EKOVAS-a u Niger biti shvaćen i kao objava rata njima.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.