SLOBODNO PIJTE: Pivo dobro za žensko zdravlje!

Izvor: Kurir, 10.Maj.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOBODNO PIJTE: Pivo dobro za žensko zdravlje!

Nekoliko čaša piva nedeljno mogu pomoći ženama da izbegnu bolni reumatoidni artritis, kažu istraživači

Bolest koja češće pogađa žene, nego muškarce, je oblik artritisa povezan sa lošim funkcionisanjem imunog sistema.

Međutim, "umereno konzumiranje alkohola tokom dužeg vremenskog perioda može smanjiti šanse za razvoj reumatoidnog artritisa kod žena tokom života", kaže vođa studije dr >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Bing Lu, docent medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.

Uopšte, umerena konzumacija bio kog oblika alkohola smanjuje rizik od bolesti za oko 21 odsto, ali umereno ispijanje piva, dve do tri čaše nedeljno, smanjuju šanse od obolevanja za gotovo trećinu, pokazala je studija.

Otkrića su objavljena u prolećnom izdanju žurnala "Arthritis & Rheumatism".

U istraživanju su naučnici pratili navike u konzumiranju alkohola kod žena u dve velike studije. Prva je počela 1976. i obuhvatila više od 121.000 medicinskih sestara. Druga je obuhvatila 116.000 ispitanica istog zanimanja i počela je 1989.

Žene su odgovarale na pitanja o svojim navikama u ishrani i konzumaciji alkohola na svake četiri godine. Lu kaže da nema objašnjenja zašto pivo i drugi oblici alkohola smanjuju šansu od obolevanja i da nije sigurno da li se rezultati mogu primeniti i na muškarce.

Iako je povremeno konzumiranje alkoholnih pića očigledno korisno, lekari naglašavaju da preterivanje nije dobro. Osim toga, osobe koje već imaju reumatoidni artritis, ne bi trebalo da piju alkohol jer se on loše slaže sa većinom lekova protiv ove bolesti.

(021.rs)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.