Oni su pravili pivo još u gvozdenom dobu?

Izvor: B92, 03.Feb.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su pravili pivo još u gvozdenom dobu?

Arheolozi koji rade na projektu proširenja puta "A14" u Engleskoj veruju da su pronašli dokaz da je prvo pivo u Velikoj Britaniji proizvedeno u gvozdenom dobu.

Tokom radova na putu, iskopani su mali delovi ugljenisanih ostataka iz procesa pravljenja piva, koji bi mogli da potiču iz 400. godine pre nove ere, pa arheolozi smatraju da se tu radilo o pravljenju piva u gvozdenom dobu.

Šef arheološkog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije "Auto-putevi Engleske" doktor Stiv Šerlok je izjavio da je poznato da su drevni narodi koristili proces pravljenja piva kako bi pročistili vodu.

"Međutim, ovo je potencijalno najraniji dokaz ovog procesa u Velikoj Britaniji", napomenuo je Šerlok.

U projektu učestvuje 250 arheologa, a arheobotaničar Lara Gonzales, koja je pronašla "novi fascinantan dokaz o pivu", je izjavila da je nakon pregledanja dokaza znala da je ovo otkriće "nešto posebno".

"Mikrostruktura ovih ostataka jasno se promenila u procesu fermantacije i vazdušni balončići tipični za takav proces formirali su se prilikom ključanja i pasiranja tokom procesa proizvodnje piva", istakla je Gonzalesova.

Ona je uporedila istraživanje sa "traženjem igle u plastu sena", ali je naglasila da je za arheobotaničara neverovatno uzbudljivo da identifikuje ostatke ovakvog značaja i da učestvuje u otkrivanju fascinantne istorije zemljišta engleske grofovije Kembridžšir.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.