Ekonomski aspekt industrije piva (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 15:24

Ekonomski aspekt industrije piva (AUDIO)

Tradicija proizvodnje piva u Srbiji duža je od tri veka, a iako je naša zemlja po potrošnji piva u evropskom proseku, pivarska industrija na razne načine donosi 3% ukupnog prihoda državnog budžeta. Izvršni menadžer u Udruženju pivara Srbije Andreja Pavlović ističe da pivarska tradicija zapravo tek u današnje vreme dolazi do punog izražaja.

Bilo je mnogo pokušaja da se pivarstvo digne na viši nivo, a u tome se uspevalo eksperimentisanjem sa recepturom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ukusima, kao i omasovljenjem ove tradicije, kaže Pavlović i dodaje da ljubitelji nikada nisu imali ovako kvalitetnu i stabilnu ponudu piva različitih vrsta.

Kod nas postoji lokalna tradicija pivarstva koju treba negovati kako bismo nastavili da široj pivarskoj zajednici nudimo ono što smo u mogućnosti po kvalitetu i inovacijama, ističe Pavlović.

On naglašava da je ekonomski aspekt pivarske industrije vidljiv u velikom izvozu, koji omogućuje da veliki broj radnika bude zaposlen u pivarama, lancima distribucije i logistike, kao i u ugostiteljskim objektima.

Pivski sektor u Srbiji predvode tri kompanije čija godišnja davanja kroz akcize i plaćanje PDV-a čine 3% državnog budžeta, što je svstava u najznačajne industrije u zemlji, kaže Pavlović i dodaje da godišnja potrošnja stalno raste, te ističe podatak da se 80% nabavki u pivarama ostvaruju lokalno, što znači da korist ostvaruje lokalna zajednica.

Vrednost nabavki u sektoru pivske industrije raste 7% godišnje, a srećna je okolnost da imamo sladaru u Srbiji, odakle naše pivare ali i region dobijaju sirovinu, objašnjava Pavlović i zaključuje da naša zemlja ima i sve elemente za proizvodnju kvalitetnog piva sa svim sastojcima na koje su konzumenti navikli.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.