Sputnjik V stigao u Srbiju; Predsednik: Vakcina će biti besplatna za sve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 10:45

Sputnjik V stigao u Srbiju; Predsednik: Vakcina će biti besplatna za sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potvrdio da je danas stigla u Srbiju ruska vakcina Sputnjik V , prvih 20 doza koja će biti ispitana na Torlaku.

"BIA ih je prosledila tamo i naši stručnjaci imaju vremena da narednih dana i nedelja to ispitaju i kažu da li možemo to da prihvatimo ili ne", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Kaže da će biti ispitana uporedo sa Fajzerom vakcinom, koja je takođe tražila registraciju.

"Očekujemo pre kraja godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da dobijemo prve količine Fajzerove vakcine, to će biti mali deo, ali značajno veći deo u januaru i februaru ćemo dobiti. Očekujemo da do kraja februara i početka marta dobijemo 350.000 Fajzerovih", naveo je Vučić.

Predsednik je poručio da će za sve ljude biti besplatna vakcina.

"Ne možete nikog da naterate ko neće da primi vakcinu, ali smatram da su neodgovorni svi koji pozivaju da se ne primi", istakao je Vučić.

Pustimo teorije zavere, prepustimo ovo farmaceutima

Zelić: Dokumentacija "Fajzera" i "Bionteka" se već proučava

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da stručnjaci u Agenciji već procenjuju dokumentaciju koju su u sredu predale Kompanije "Fajzer" i "Biontek" za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, objavila je danas Radio-televizija Srbije.

On je rekao da će stručnjaci kao i za svaki drugi lek, vrlo rigorozno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito koje se odnose na klinička ispitivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

"Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde", istakao je Zelić, dodajući da je SZO svrstala srpsku Agenciju među 50 najrigoroznijih autoriteta u svetu.

On je rekao da se nada da će Srbija vrlo brzo imati nekoliko vakcina, a da će dokumentacija za svaku vakcinu biti kritički proverena.

Niko nije lud da proda vakcinu kojom će da potruje ljude, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

O je rekao da je antivakserski lobi veoma snažan, ali da je uveren da građani u Srbiji razumeju važnost vakcinacije i da će se velika većina odlučiti na vakcinu protiv korone.

Na konstataciju voditeljke da su pojedina istraživanja u Srbiji pokazala da je za vakcinaciju tek 29 odsto građana, Vučić je kazao da je to pokazalo jedno istraživanje i da je uveren da je procenat onih koji pristaju na vakcinu mnogo veći od te brojke.

Govoreći o teorijama zavere vezanim za pandemiju i samu vakcinu, Vučić je rekao da “niko nije lud” da proda vakcinu kojom će da “potruje narod”.

“Uozbiljimo se, nemojte da pripadamo teoretičarima zavere, onih koji su puni mržnje prema celom svetu, dajte da ovo prepustimo lekarima i farmaceutima”, poručio je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše istraživanja u Velikoj Britaniji, gde je, takođe, neveliki broj za vakcinaciju, ali i pojedine izjave da je Velika Britanija “požurila”, Vučić je odgovorio da je ta zemlja postupila apsolutno ispravno.

Ističe da će tim potezom Britanija da sačuva hiljade života građana i da će ubrzo da krene u oporavak ekonomije.

Kako bih mogao da spavam da ne obezbedim vakcine...

Ne interesuje me šta će reći Brisel ako se odlučimo za rusku ili kinesku vakcinu, već me interesuju životi građana Srbije, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Istakao je da je njegov posao i obaveza da vodi računa o građanima Srbije, a da je od toga "ko će šta da mu kaže"- umoran.

"Ne interesuje me šta će mi ko reći, već zdravlje ljudi. Poštujem Evropu, ali najviše volim Srbiju i najviše volim ljude koji žive u Srbiji, koje god da su nacije. Naša obaveza je da sačuvamo živote… Učiniću sve da i jedan život više spasem, pa makar istrpeo najgore napade iz Brisela, Pekinga, Moskve", rekao je Vučić.

Naglasio je da ne bi mogao da zaspi kada bi znao da je mogao da obezbedi rusku ili kinesku vakcinu i da spasi živote građana, a da je to odbio zbog politike i Brisela...

“Kako bih ja posle toga mogao da zaspim?”, upitao je predsednik.

Istakao je da će se potruditi da na tržištu budu proverene i bezbedne vakcine, koje će biti besplatne za sve građane Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi danas podnose zahtev za registraciju vakcine "Sputnjik V" u Srbiji

Izvor: Radio 021, 03.Dec.2020

Rusi će danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije dostaviti 20 doza svoje vakcine "Sputnjik V", pišu "Novosti"...Za američko-nemačku vakcinu Fajzera i Bionteka, u danu kada je Velika Britanija prva u svetu odobrila za upotrebu, juče predata dokumentacija za...

Nastavak na Radio 021...

Vučić: Vakcina će biti besplatna za sve

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2020

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je danas stigla u Srbiju ruska vakcina "Spunjik", prvih 20 doza koja će biti ispitana na Torlaku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.