Usvajanje rebalansa opet neizvesno

Izvor: B92, Tanjug, 28.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje rebalansa opet neizvesno

Beograd -- Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na rebalans budžeta. Usvajanje predloga rebalansa zavisi od SVM-a, koji će odluku o tome saopštiti sutra.

Vojvođanske partije ostaju pri stavu da Vlada neće imati njihov glas ukoliko pokrajina ne bude dobila svojih sedam odsto iz državne kase, ali ministarka smatra da će taj problem biti rešen. DSS je pokrenuo i novu dilemu tvrdnjom da predviđeni rebalans uskraćuje penzionerima celu jednu penziju, ali PUPS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da će sve biti u redu.

Podrška od 126 glasova rebalansu budžeta i dalje je neizvesna, jer deo vladajuće većine, Liga socijaldemokrata i vojvođanski Mađari ne odustaju od stava da neće glasati ako im se ne izađe u susret.

Međutim, ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će rebalans budžeta biti usvojen.

Diana Dragutinović: Ja bih, ipak, sačekala sutrašnji dan pa da vidimo.

B92: A šta će to sutra da se promeni?

Diana Dragutinović: Pa, to znači, recimo, da će oni biti uvereni da će se zaista poštovati Ustav i da će budžet Vojvodine iznositi sedam posto budžeta Republike Srbije.

B92: A ko će i kako u to da ih uveri?

Diana Dragutinović: Ja sad ovde branim budžet i prateće zakone, a oni su imali niz sastanaka i razgovora sa premijerom.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga izjavio je večeras da još nije odlučeno da li će poslaniči te stranke glasati za rebalans budžeta.

"Odluku o tome saopštiće sutra predsednik SVM-a Ištvan Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu", rekao je Varga.

Poslanik SVM-a Balint Pastor izjavio je, radnije danas, da ta stranka neće glasati za rebalans budžeta, jer je za njih neprihvatljivo da Vojvodina sedam odsto sredstva iz budžeta dobije tek po usvajanja zakona o prenosu nadležnosti.

"Situacija je postala dosta apsurdna. Od petka mi nikakvih kontakata nemamo i od petka čekamo realizaciju dogovora koji smo postigli sa premijerom i u ovom trenutku ne mogu da zamislim da možemo da podržimo budžet", kaže Pastor.

Vladajuća koalicija bez pokrajinskih partija nema većine.

U parlamentu se nezvanično moglo čuti da će Liga socijaldemokrata Vojvodine morati da glasa jer bi Demokratska stranka, u protivnom, mogla da pokrene pitanje njihovih poslaničkih mandata.

Saglasnost Pajtića i Cvetkovića

Premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik IO Vojvodine Bojan Pajtić potpuno su saglasni o načinu na koji će se realizovati postignuti dogovor u vezi sa sredstvima za pokrajinski budzet, saopštila je Vlada Srbije.

O rebalansu republičkog budzeta poslanici će u Skupštini glasati u nepromenjenom obliku, navedeno je u saopštenju.

U tom slučaju, kao džokeri većine pominju se poslanik Demohrišćanske partije Srbije Vladan Batić i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

"Plašim se da ako vlada dođe u tu poziciju da jedan glas odlučuje o bilo čemu da je to loša pozicija i da to miriše na neke nove izbore", kaže Batić.

"Nažalost nije bilo sluha ni ovaj put, pa ću morati opet da ne glasam uopšte, ne mogu da podržim ovaj rebalans budžeta", navodi Halimi.

Pokrenuto je i pitanje šta će biti s penzijama, jer zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović kaže da je moguće da penzioneri ove godine dobiju jednu penziju manje.

"Napravili smo analizu koja pokazuje da nakon ovog rebalansa, predviđeno je da je jedina stavka koja beleži rast jesu doprinosi u fondu PIO, sve druge stavke beleže pad od 5 pa naviše procenata – i BDP i uvoz i izvoz. To apsolutno nije realna procena, kada se ima u vidu da se doprinosi ne uplaćuju, da je veliki broj nezaposlenih, da su plate zamrznute", kaže Obradović.

Moma Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije poručuje da su rebalansom planirana sredstva za svih 12 penzija.

"Upravni odbor i direktor fonda PIO smatraju da su prihodi realno prolongirani i da će sve biti penzije isplaćene kako je i planirano. Moja poruka penzionerima i javnosti je da su u okviru rebalans planirana sredstva za svih 12 penzija", objašnjava Čolaković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.