Unija pomaže budžet Srbije sa 100 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2009, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija pomaže budžet Srbije sa 100 miliona evra

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oli Ren i potpredsednik republičke Vlade Božidar Đelić potpisali su danas u Briselu sporazum kojim se budžetu Srbije odobrava pomoć od 100 miliona evra, a koja će biti upotrebljena za prioritete u vreme finansijske krize - isplatu penzija, izgradnju infrastrukture i stanogradnju.

Đelić boravi u Briselu na poziv generalnog direktora Generalnog direktorata za proširenje Evropske unije Majkla Lija u okviru priprema godišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izveštaja o napretku Srbije u procesu evropske integracije.

Pored Majkla Lija, Đelić će u Briselu razgovarati i sa evropskim komesarom za monetarna i ekonomska pitanja Žoakinom Almunjom i sa direktorom za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za proširenje Evropske unije Pjerom Mirelom.

EK za primenu trgovinskog sporazuma sa Srbijom

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je Tanjugu da mu je komesar za proširenje EU Oli Ren danas u Briselu preneo stav Evropske komisije (EK) da je vreme da se primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Prvi momenat kada će se pokušati to uraditi je oktobar ove godine, a ukoliko tada to ne bude moguće, sledeća prilika je samit EU u decembru, najavio je Đelić i dodao da će se na tom sastanku razmotriti i novi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom.

Đelić je takođe rekao da je na sastanku sa predstavnicima EK dobio uveravanja da će redovni izveštaj Komisije o napretku Srbije na putu ka EU biti najpovoljniji koji je Srbija ikada dobila i da će biti objavljen 14. oktobra.

"Naravno, ukazaće se na one domene gde treba napraviti dodatni napredak, ali će ukupno ovaj izveštaj pokazati da već danas Srbija ima administrativni kapacitet da bude kandidat za ulazak u EU i da može da počne pregovore za ulazak u EU", kazao je Đelić.

Đelić, koji boravi u radnoj poseti Briselu, rekao je da mu je Ren na sastanku preneo da EK smatra da je došlo vreme da se primeni Prelazni trgovinski sporazum zbog napretka koji je Srbija ostvarila u domenu evropskih integracija i u saradnji s Haškim tribunalom.

"Srbija će u vremenu koje dolazi uraditi sve da dođe do primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, a od tog momenta će pitanje podnošenja kandidature za članstvo u EU biti puka formalnost", naglasio je Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Reizbor Baroza pozitivan za Srbiju

Izvor: EMportal, 17.Sep.2009

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je danas da je reizbor Žoze Manuela Baroza za predsednika Evropske komisije pozitivan po Srbiju zato što se tako stabilizuju evropske institucije.

Nastavak na EMportal...

Đelić u Briselu

Izvor: NaDlanu.com, 17.Sep.2009

BRISEL, 17. septembra 2009. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i evropski komesar za proširenje Oli Ren potpisaće u četvrtak u Briselu finansijski sporazum o budžetskoj pomoći IPA 2009 u vrednosti od 100 miliona evra. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Potpisan sporazum o pomoći EU Srbiji

Izvor: S media, 17.Sep.2009

Evropski komesar Oli Ren i potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić u Briselu potpisali sporazum o pomoći Evropske unije od 100 miliona evra za potrebe budžeta Srbije. ..Djelić je saopštio da je reč o budžetskoj podršci srpskoj vladi za prioritetne potrebe isplate penzija, investicija u infrastrukturu...

Nastavak na S media...

EU odobrila 100 miliona evra Srbiji

Izvor: RTS, 17.Sep.2009

Evropska unija odobrila Srbiji 100 miliona evra bespovratne pomoći za budžet i 200 miliona evra nekomercijalnog zajma. Izveštaj o napretku Srbije, koji Evropska komisija pravi svake godine, biće najpovoljniji koji je Srbija ikada dobila, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić. ..Potpredsednik...

Nastavak na RTS...

EU pomaže Srbiji sa 100 mil. evra

Izvor: B92, 17.Sep.2009

Beograd -- Tender za privatizaciju zemunske fabrike lekova Galenika neće biti raspisan pre otvaranja novog fabričkog pogona koje je planirano za januar 2010. godine...Državni sekretar Ministarstva za ekonomiju Nebojša Ćirić je rekao da će narednih nedelja početi "predkvalifikacioni tender", za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.