Projekcija budžeta za 2019. godinu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcija budžeta za 2019. godinu (AUDIO)

Kako se približiva kraj godine, pažnju stručne ekonomske javnosti ali i običnog sveta privlači projekcija budžeta. Prve zbog stručnog osvrta na makroekonomska kretanja, a druge zbog planiranog povećanja plata i penzija. Ekonomista Ivan Nikolić podseća da su svi prethodni budžeti u najavi bili i razvojni i stabilizacioni, dok bi u narednom trebalo da preovlada upravo razvojna komponenta.

"Ima naznaka da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžet biti razvojni, a najvažniji pokazatelj je izdašnije izdvajanje za budžetske korisnike, dok se sa druge strane najavljuju podsticaji u privredi, ukidanje doprinosa za obavezno osiguranje od nezaposlenosti, kao i značajno uvećanje izdataka za kapitalne investicije", kaže Nikolić i dodaje da je izražena namera države da održi dinamičnu aktivnost na infrastrukturnim projektima, te da je cilj da se razvojna komponenta podrži bez ugrožavanja stabilnog makroekonomskog okvira.

Nikolić ističe da je podizanjem nominalnog nivoa BDP-a otvoren fiskalni prostor za povećanje, te da, ukoliko se to ima u vidu, predviđeni porast ne bi trebao da ugrozi makroekonomsku stabilnost.

"Primetan je pomak i u kreditnoj aktivnosti banaka jer je njihov plasman značajno veći prema stanovništvu, a ima pozitivnih tendencija i prema privredi, što bi trebalo da podstakne privrednu aktivnost u zemlji", smatra Nikolić.

"Prioriteti su definisani pre više godina, a reč je o dugoročnim projektima, a verujem da će biti i novih u železničkoj i drumskoj infrastrukturi, kao i u energetici", kaže Nikolić i dodaje da je to važno jer su u tim oblastima kapaciteti istrošeni dugogodišnjim nedostatkom ulaganja.

On smatra da postoji mnogo prostora za investicije imajući u vidu razvojni nivo Srbije, te da ovakva ulaganja podrazumevaju značajan porast BDP-a.

"Sa tim u vezi je i doprinos koji se očekuje iz sektora usluga zbog većih plata i penzija, te je stoga opravdano prognozirati rast BDP-a i za naredne godine u opsegu od 3,5% do 4%", zaključuje Nikolić.

Emisiju Biznis kompas možete u celosti poslušati  OVDE

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.