MMF: Nova formula za srpke penzije od 2020. godine

Izvor: Mondo, 06.Okt.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Nova formula za srpke penzije od 2020. godine

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je da nije ukinuta formula po kojoj su se pre krize povećavale penzije, već da će se sledeće godine uvesti nova koja će se primenjivati od 2020. godine.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović, ilustracija

"Nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti dovoljno para za još jedno povećanje u toku naredne godine", rekao je Sosa za današnju "Politiku."

Pre stupanja kriznih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mera na snagu, penzije su se usklađivale u aprilu i oktobru, u skladu sa rastom cena na malo i BDP-om.

IZ MMF su najavili da će nova formula biti poboljšana i da će svako povećanje penzija u buduće morati da bude linearlno za sve penzionere.

"Primenom ove dve mere rast ukupnih izdataka za penzije tokom 2019. godine biće u skladu sa privrednim rastom, što znači da ukupan udeo penzija u BDP-u neće biti povećan", objasnio je Sosa.

Pre nekoliko dana ministar finansija Siniša Mali je najavio da će penzije biti od osam do 13,3 odsto veće svim penzionerima, a da će do kraja oktobra biti poznato koliko će konkretno biti povećane plate u javnom sektoru u 2019. godini.

Penzioneri bi trebalo da dobiju i jednokratnu pomoć.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se razmatra mogućnost isplate jednokaratne pomoći penzionerima, pored povišice koja im sleduje ove godine.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas da bi jednokratna pomoć za najugroženije penzionere mogla da iznosi između pet i sedam hiljada dinara.

Krkobabić je za Radio televiziju Srbije kazao da se još ne znaju detalji o isplati jednokratne pomoći penzionerima, ali da se može očekivati da će biti od 5.000 do 7.000 dinara, zavisno od raspoloživih sredstava u Budžetu.

Prema njegovim rečima, prethodne godine je za jednokratnu pomoć penzionera izdvojeno više od osam milijardi dinara.

Govoreći o obračunu penzija, Krkobabić je naveo da formula utemeljena na zakonu, da mora da postoji, ali da je za nju potreban konsenzus svih društvenih činilaca.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sosa: Nova formula za penzije sledeće godine

Izvor: N1 televizija, 06.Okt.2018

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je da nije ukinuta formula po kojoj su se pre krize povećavale penzije, već da će se sledeće godine uvesti nova koja će se primenjivati od 2020. godine..."Nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019....

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.