Tradicija je na strani PARTIZANA - 7 od 7 prolaza!

Izvor: Mondo, 22.Avg.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicija je na strani PARTIZANA - 7 od 7 prolaza!

Partizan se do sada sedam puta sastajao sa Skandinavcima u Evropi i ima maksimalan učinak. Viking i Tromso su bili iz Norveške...

Partizan se kroz istoriju takmičenja u evro-kupovima do sada sedam puta sastajao sa ekipa iz Skandinavije. Dvomeč sa Moldeom biće mu osmi i nova prilika da "parni valjak" nastavi uspešan niz protiv severnjaka.

Upitan da prokomentariše činjenicu da crno-beli nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nisu eliminisani od klubova iz Skandinavije, odnosno da li mu taj podatak stvara pritisak ili dodatno motiviše, trener srpskog osvajača Kupa, Savo Milošević, odgovorio je u svom stilu: "Ni jedno, ni drugo. Mi do prošlog kola nikada nismo izbacili Turke, pa smo uspeli. Ne bih voleo da u plej-ofu bude obrnuto".

Nema sumnje, duel Partizana i Moldea nijednu od ove dve ekipe ne istuče kao izrazite favorite.

Ipak, tradicija je ubedljivo na strani Partizana, i što se tiče utakmica sa Skandinavcima i što se tiče duela sa Norvežanima. Beograđani su do sada protiv "severnjaka" zabeležili devet pobeda, jedan poraz i četiri remija.

1983/1984, Kup šampiona, 1. kolo: Partizan – Viking (Norveška) 5:1, 0:0

Sve je počelo u sezoni 1983/1984, kada je jugoslovenski šampion Partizan za rivala u prvom kolu KEŠ-a dobio norveški Viking. "Valjak" je pred 30.000 gledalaca na stadionu "JNA" samleo Norvežane, iako je pogodak Engleza Gerija Gudčajlda u 36. minutu anulirao prednost domaćina stečenu preko Zorana "Čave" Dimitrijevića u 27.

Jedan od najomiljenijih igrača Partizana bio je strelac i u 38. minutu, ovaj put iz penala. Do kraja prvog poluvremena u strelce je uspeo da se upiše i Dževad Prekazi, a do kraja utakmice mreži rivala dva puta je pogodio i Zvonko Živković.

Revanš u Norveškoj bio je formalnost, utakmica odigrana krajem septembra završena je bez golova.



Izvor: YouTube

2002/2003, Liga šampiona, 2. kolo kvalifikacija: Partizan – Hamarbi (Švedska) 4:0, 1:1

U sezoni 2002/2003 prvi protivnik Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio je švedski Hamarbi. U Solni je 20.000 navijača napravilo vrelu atmosferu za goste, ali je Danko Lazović golom u 36. minutu "poništio" prednost Hamarbija stečenu u 17. preko Fredrika Vinsensa.

Šveđani su sedam dana kasnije u Beograd doputovali sa brojnom armijom svojih pristalica, koji su zauzeli severnu tribinu stadiona u Humskoj. Njihove nade da mogu u naredno kolo porasle su posle 0:0 iz prvog poluvremena. Međutim, motor "parnog valjka" proradio je u drugom poluvremenu, a zahvaljujući Vladimiru Iviću, Lazoviću, Ivici Ilievu i Saši Iliću, Partizan je upisao ubedljiv trijumf.

Nije se čekalo dugo na novi okršaj sa Skandinavcima.

2003/2004, Liga šampiona, 2. kolo kvalifikacija: Partizan – Đurgarden (Švedska) 1:1, 2:2

Već u narednoj sezoni, prvoj u kojoj je Partizan uspeo da osigura nastup u grupnoj fazi Lige šampiona, rival na startu kvalifikacija bio je vrlo neugodni Đurgarden.

Kada je Rene Makondale golom u 72. minutu utišao 25.000 navijača u Humskoj, svima je bilo jasno da će revanš u Solni biti pakleno težak ispit za Lotara Mateusa i njegove pulene. Saša Ilić bio je strelac u Beogradu, a legendarni kapiten crno-belih upisao se i u Švedskoj. Njegovim golom u 61. minutu iz penala anulirana je rano stečena prednost domaćina, koju je već u 10. minutu doneo Andreas Johanson.

Nikola Malbaša je u 66. iskoristio penal, da bi Vova u 77. pretvorio završnicu u pravu dramu sa srećnim krajem za Partizan.

2010/2011, Liga šampiona, 2. kolo kvalifikacija: Partizan – Helsinki (Finska) 3:0, 2:1

Tačno sedam godina kasnije opet su Skandinavci bili na Partizanovom putu ka Ligi šampiona. Duel sa finskim Helsinkijem prošao je bez drame i prilično ubedljivo za ekipu Aleksandra Stanojevića.

Iliev, Ilić i Kleo napunili su mrežu Finaca u prvoj utakmici, da bi sjajni Brazilac već u devetom minutu meča na u Helsinkiju otklonio svaku dilemu oko prolaska. Strelac za HJK bio je Medo Kamara, fudbaler koji je ubrzo pojačao vezni red crno-belih.

2012/2013, Liga Evrope, plej-of: Partizan – Tromso (Norveška) 1:0, 2:3

Došao je red i na prvi poraz od Skandinavaca…

Iako Tromso nije bio ubedljiv na dalekom severu ne samo Evrope, već i Norveške, Partizan se u Beograd vratio sa minusom od jednog gola, ali kapitalom od dva postignuta pogotka u gostima. Što će se kasnije ispostaviti i kao ključno…

Jedan od dva gola delo je Aleksandra Mitrovića, momka koji je te sezone prekomandovan iz kadeta na insistiranje Vladimira Vermezovića. Njegov fantastični trzaj glave u 84. minut ublažio je poraz. Aleksandar Prijović, Bo Frederik Bjrok i Kara Mbođ bili su strelci za Norvežane. Prvi pogodak za Partizan postigao je Saša Marković u finišu prvog poluvremena.

Dobro se Partizan namučio u Beogradu. Prolaz u grupnu fazu Lige Evrope obezbedio je tek u 75. minutu, kada je Ivan Ivanov zatresao mrežu upornih i disciplinovanih "severnjaka".



Izvor: YouTube

2014/2015, Liga šampiona, 2. kolo kvalifikacija: Partizan – Tornšavn (Farska Ostrva) 3:0, 3:1.

Nije bilo problema protiv amatera iz Toršavna. Partizan je u oba meča pobedio i lagano osigurao naredno kolo.

2018/2019, Liga Evrope, 3. kolo kvalifikacija: Partizan – Nordsjeland (Danska) 3:2, 2:1.

I prvi susret sa Dancima završen je vrlo uspešno, sa dve pobede. Duel u Kopenhagenu obeležili su Rikardo Gomeš i Goran Zakarić, da bi Matijas Rasmunesen samo ublažio poraz svoje ekipe.

Velika prednost počela je da se topi već u uvodnim minutima revanša u Beogradu. Skov Olsen "zaledio" je Humsku u desetom minutu, ali su crno-beli već do odmora imali prednost koja im je garantovalo mirno drugo poluvreme.

Nemanja R. Miletić je minut posle gola Nordjeslanda izjednačio, a Marko Janković i Svetozar Marković Partizanov brod uveli u mirnu luku.

Godinu dana kasnije u Beograd dolazi Molde. Nadamo se da će tradicija da se nastavi protiv Norvežana…

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.