Pola Partizana starije od narednog rivala, šta crno-bele čeka u Trentu? (video)

Izvor: Sportske.net, 15.Jan.2020, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola Partizana starije od narednog rivala, šta "crno-bele" čeka u Trentu? (video)

Večeras je na programu drugo kolo Top 16 faze Evrokupa, a Partizan gostuje u Italiji.

Košarkaši Partizana su velikim trijumfom otvorili Top 16 fazu, savladali su pred prepunim tribinama "Štark Arene" ekipu Virtusa iz Bolonje i tako seli na čelo grupe.

U istoj grupi nalaze se i Darušafaka i još jedan italijanski tim, Trento.

Upravo će "Orlovi" sa Apenina biti naredni rival ekipe Andree Trinkijerija >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << u Top 16 fazi Evrokupa, reč je o jednom jako mladom klubu, koji je osnovan pre 25 godina.

Tek pre nepunih šest godina ostvarili su svoj prvi plasman u elitni rang takmičenja u Italiji, ali su odmah svima pokazali da u Seriji A neće biti samo prolaznici.

Već u prvoj sezoni su regularni deo takmičenja završili na četvrtom mestu na tabeli, predvođeni tada sjajnim Tonijem Mičelom, koji je bio proglašen i za najkorisnijeg igrača italijanskog Palakanestra, a bio je i najbolji strelac takmičenja.

Nisu ipak prošli dalje od prve runde plej-ofa, ali su po prvi put u istoriji kluba obezbedili mesto u jednom evropskom takmičenju, Evrokupu.

Već u sezoni 2016/17 stižu i do svog prvog finala plej-ofa u Italiji, dobili su velikog favorita Olimpiju Milano u polufinalu i zakazali megdan sa Venecijom u samoj završnici, ali nisu uspeli da se domognu trofeja.

Naredne sezone su ponovo igrali finale, ovoga puta su se Veneciji osvetili u polufinalu, ali ih je u finalu dočekao Armani, željan osvete, pa su opet ostali bez trofeja.

U proteklih par godina su izrasli u jedan od najboljih italijanskih timova, velike uspehe imali su sa trenerom Maruicijom Buskaljom, koji trenutno predvodi Ređo Emiliju i reprezentaciju Holandije.

Ove sezone ponovo igraju u Evrokupu, sa klupe ih predvodi mladi stručnjak Nikola Brijenza.

Ovaj 39-godišnji stručnjak je karijeru počeo u Kantuu, radio je samostalno kao trener i u švajcarskom Luganu, a minulog leta je dobio šansu u Trentu.

Crno-beli "Orlovi" imaju više nego respektabilan sastav ove takmičarske godine, jasno je da je lider Alesandro Đentile, italijanski reprezentativac koji je par godina lutao, ali je u poslednje vreme pronašao kontinuitet i nakon dobre sezone u Španiji u dresu Estudijantesa vratio se u domovinu i pojačao Trento.

Prosečno beleži 15,6 poena po meču u Evrokupu, a pritom je na 10 nastupa šutnuo samo 14 trojki, pogodio je dve.

Atipičan igrač, koji je gotovo nezaustavljiv u prodoru i Partizan će bez sumnje sa njim imati velikih problema, o čemu je pričao i Andrea Trinkijeri, koji bez sumnje dobro poznaje reprezentativca svoje domovine.

Posebno treba napomenuti njegovu partiju protiv Arke iz Gdinje u finišu prvog dela sezone, kada je bio i MVP 9. kola. Ubacio je Poljacima 37 poena (13/20 za dva, 1/2 za tri, 8/10 slobodna bacanja), imao je indeks 39.



Ipak, daleko od toga da je on jedina pretnja "crno-belima", Amerikanac Džejms Blekmon se pokazao kao vrstan šuter, pogodio je 25 trojki u regularnom delu sezone uz 41,7% uspešnosti, prosečno je po meču ubacivao 12,9 poena.

Tu je i snažni centar Džastin Noks, treći strelac ekipe sa 11,7 poena po meču, beleži i 5,7 skokova po nastupu, ume da bude jako neugodan u reketu.

Igrom ekipe diriguje bivši košarkaš Budućnosti i svojevremeno najbolji defanzivac francuskog šampionata Eron Kraft.

U pitanju je sjajan defanzivac, nije se snašao u Podgorici, ali je u Trentu nastavio gde je stao u Francuskoj, u Evrokup beleži 7,6 asistencija po nastupu i sa tim učinkom je ubedljivo najbolji asistent takmičenja u dosadašnjem toku sezone.

Tu su i iskusni Davide Paskolo i Toto Forej, igrači od velikog značaja za Brijenzinu ekipu, nemaju preterano impresivne brojke ove sezone, ali su zbog svog velikog iskustva izuzetno značajni za "Orlove".

U prvom kolu Top 16 faze su se u Istanbulu odlično držali protiv Darušafake, bili su u egalu sa domaćinom do samog kraja, ali nisu uspeli da upišu trijumf.



Sada dočekuju Partizan, sa željom da upišu prvi trijumf ove sezone u Evrokupu, jasno je da italijanski tim čeka težak zadatak, ali isto tako mora biti jasno da bi ova utakmica mogla da bude daleko teža za "crno-bele" nego što se očekuje.

Svakako ne treba očekivati partiju kao iz "Arene" protiv Virtusa, ovoga puta su Trinkijerijevi puleni gosti protiv jedne vrlo motivisane i atletski dobre ekipe, koja u svojim redovima ima jednog od najboljih defanzivaca takmičenja na bekovskim pozicijama, a jasno je da su bekovi najjače oruže Partizana ove sezone.

U svakom slučaju, zbog svega prikazanog u dosadašnjem delu sezone "crno-beli" su favorit i u Trentu, videćemo da li će uspeti da opravdaju tu ulogu.

Susret je na programu večeras od 19h.

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.