Kako do Lige Evrope? Ove dve stvari otvaraju Partizanu vrata raja!

Izvor: Sportske.net, 20.Maj.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do Lige Evrope? Ove dve stvari otvaraju Partizanu vrata raja!

Dani odluke su pred crno-belima. Partizanu trofej u Kupu i pozitivan rasplet u nekoliko evropskih liga otvaraju vrata grupne faze Lige Evrope.

Veliki udarac predstavljalo je za FK Partizan to što se ekipa nije kvalifikovala u grupnu fazu Lige Evrope prošlog leta.

Crno-beli su krenuli od prvog kola, preskočili tri prepreke i na kraju zbog specifičnog sistema kvalifikacija, odnosno termina žrebanja parova >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << za plej-of, naleteli na Bešiktaš koji je u tom momentu bio preveliki zalogaj.

Posle svega što se dešavalo u završnici tekuće sezone Partizan se nalazi u odličnoj poziciji. Obezbeđen je plasman u evropske kvalifikacije, a ako se u Kupu Srbije stigne do trofeja biće osiguran i kasniji start što je Savo Milošević opisao kao izuzetno značajan aspekt u evropskom pohodu.

Ukoliko Partizan u četvrtak savlada Crvenu zvezdu u finalu Kupa evropsku sezonu će početi 25. jula, a ako u tome ne uspeju prvi evropski meč odigraće dve nedelje ranije.

Nevezano za gore rečeno, Partizan će ime(na) prvog rivala u kvalifikacijama za Ligu Evrope svakako saznati 19. juna jer će tog dana biti obavljen žreb za prvo i drugo kolo.

Klub iz Humske sa koeficijentom 18.000 zauzima 80. mesto na UEFA rang listi i prema tome ima odlične izglede da u sva četiri kvalifikaciona kola bude među povlašćenim ekipama.

Kao i prošlog leta, Partizan će moći da računa na status nosioca na žrebu za prva tri kola, ali i dalje ne može sa sigurnošću da se kaže da li će istu povlasticu imati pred žreb za plej-of.

Kako sada stoje stvari, crno-beli imaju dobre izglede da na žrebu za plej-of (po uslovom da do njega stignu) uđu sa statusom nosioca. Šanse im rastu zbog trenutnog poretka u klubova u Seriji A i ruskoj Premijer ligi, a biće još veće ukoliko Arsenal savlada Čelsi u finalu Lige Evrope.

Projekcije kažu da su crno-beli trenutno treći iznad crte u grupi povlašćenih klubova, ali ne treba trčati pred rudu jer sezona nije gotova u svim ligama u kojima konačan poredak može da utiče na sudbinu Partizana.

Spisak potencijalnih rivala "Parnog Valjka" u prvom kolu kvalifikacija broji preko 40 imena, a najzvučnija su Debrecen (Mađarska), Honved (Mađarska), Široki Brijeg (BiH), Šamrok (R. Irska), Budućnost (Crna Gora), Akademija Pandev (S. Makedonija)...

Već u drugom kolu spisak potencijalnih rivala izgleda dosta ozbiljnije jer bi na njemu mogli da se nađu Kairat (Kazahstan), Zrinjski (BiH), Domžale (Slovenija), Krakovija (Poljska), a među nepovlašćenim timovima u trećem kolu po projekciji mogu da završe Mol Vidi (Mađarska), Spartak (Slovačka), Gabala (Azerbejdžan), Rendžers (Škotska), Aris (Grčka) i drugi.

Na kraju ostaje i spisak potencijalnih rivala u plej-ofu kvalifikacija i tu se zapravo vidi koliku razliku pravi to da li je neko povlašćen ili nepovlašćen na žrebu.

Nepovlašćene čekaju Espanjol (Španija), PSV Ajndhoven (Holandija), Viktorija Plzen (Češka), Braga (Portugal), Legija (Poljska), a možda i neko od ozbiljnih imena iz Italije i Rusije poput Rome ili CSKA.

Recimo za kraj da će Radnički iz Niša i Čukarički imati daleko teži posao od Partizana jer pomenuta dva kluba mogu da računaju na status povlašćenih samo na žrebu za prvo kolo kvalifikacija.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.