Petorica naših igrača nastavljaju borbu za trofej

Izvor: Politika, 13.Dec.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petorica naših igrača nastavljaju borbu za trofej

Sutra će na žrebu u Nionu biti izvučeni parovi osmine finala Lige šampiona

Na sutrašnjem žrebu za Ligu šampiona, u Nionu, biće poznati parovi osmine finala. Drugu godinu uzastopno Nemačka će imati četiri predstavnika među 16 najboljih (Bajern, Borusija, Bajer i Šalke), a sa po tri je slede Španija (Real, Barselona, Atletiko) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Engleska (Čelzi, Mančester siti, Arsenal). Francusku ligu će predstavljati Monako i Pari Sen Žermen, dok će Italija (Juventus), Portugalija (Porto), Švajcarska (Bazel) i Ukrajina (Šahtjor) imati po jedan klub.

Najviše je pokazao prvak Evrope Real koji je ostvario svih šest pobeda u grupi, dok su bez poraza još jedino Čelzi i Porto (obe ekipe su zabeležile po četiri trijumfa i dva remija). Možda najveće razočarenje predstavlja eliminacija Liverpula koji je završio na trećem mestu u grupi sa Realom, Ludogorecom i Bazelom. Galatasaraj i Apoel su osvojili samo po bod i pokazali da su ove sezone „zalutali“ u najjače klupsko takmičenje.

Najbolji strelac posle grupne faze je fudbaler Šahtjora Luis Adrijano sa devet pogodaka, a slede ga dva Argentinca Lionel Mesi (8) iz Barselone i Serhio Aguero (5) iz Mančester sitija. Najbolji asistent je Koke iz Atletika sa četiri „nameštena“ gola.

Ovu sezonu su obeležili i neki rekordi. Mesi je postao najbolji strelac u istoriji Lige šampiona pošto je prestigao Raula Gonzalesa Blanka. Fudbaler katalonskog kluba je do sada postigao 75 golova, četiri više od Raula koga je prestigao i Kristijano Ronaldo (73).

Mario Mandžukić je postao jedini igrač Atletika koji je postigao het trik u Ligi šampiona, a bilo je to u petom kolu protiv Olimpijakosa. Luis Adrijano je postigao pet golova protiv BATE Borisova, čime je izjednačio Mesijev rekord po broju pogodaka na jednoj utakmici. Tim iz Belorusije je na šest utakmica primio čak 24 gola čime je postavio negativan rekord ovog takmičenja.

Od Srba u igri za trofej je ostalo još pet fudbalera. To su Neven Subotić i Miloš Jojić (Borusija), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Branislav Ivanović i Nemanja Matić (Čelzi). Matija Nastasić nije bio licenciran za prvu fazu, a ostaje da se vidi da li će i dalje ostati član „građana“ ili će na zimu preći u neki drugi klub.

Sutrašnji žreb biće poludirigovan jer neće moći da se sastanu ekipe iz iste zemlje. Prve utakmice biće odigrane 17/18. i 24. i 25. februara, a revanši su 10/11. i 17/18. marta.

– Ne plašimo se nikoga, ali svesni smo da je mnogo dobrih timova ostalo u takmičenju. Prošle godine nismo imali tim koji igra na ovom nivou, a bili smo blizu. Možemo da sanjamo da ćemo ovoga puta uspeti. Videćemo, ako nam ajkule dozvole, a ostalo je još par ajkula u okeanu – izjavio je menadžer Čelzija Žoze Morinjo za „Skaj sport“.

K. I.

objavljeno: 14.12.2014
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.