Vulin: Napad u Parizu ne sme biti povod za histeriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Napad u Parizu ne sme biti povod za histeriju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da teroristički napadi u Parizu ne smeju biti povod za histeriju, mržnju i nasilje prema sugrađanim islamske veroispovesti.

"One koji su to uradili ne smemo poistovećivati sa našim komšijama islamske veroispovesti, jer kakve veze imaju ove ubice i ne ljudi sa muslimanima koji žive u Srbiji", rekao je Vulin za TV Pink.

Na konstataciju da su mediji preneli da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan od učesnika u napadima u Parizu Ahmed Almuhamed stigao u Francusku kao izbeglica iz Sirije prošavši kroz Srbiju, Vulin je kazao da je naivno verovati da je lako, od tolikog broja ljudi, da se nađe skriveni bolesnik, kriminalac ili terorista koji je u stanju tako nešto da uradi.

Vulin, koji je i koordinator Vladinog tima za pitanje migranata, je naglasio da je kroz Srbiju prošlo više od 490.000 izbeglica od početka migrantske krize i da suštinski nije moguće utvrditi ko je opasan, ali da je važno što ih Srbija sve evidentira, fotografiše i uzima otiske.

On je napomenuo da ne može više od toga da se uradi pošto oni dolaze bez dokumenata i najčešće sami daju podatke.

Uprkos tome, Srbija neće dozvoliti da se nijedno dete smrzne, jer bi to bila bruka za državu i narod.

"Srbija treba da bude hrabra i solidarna i uvek je kroz istoriju bila na pravoj strani sveta", naglasio je Vulin.

Ministar je kazao da će zbog terorističkih napada u Parizu biti pojačane kontrole na granici, sa više ljudi, kao i da će provere biti detaljnije i duže trajati.

Prema njegovim rečima, obezbeđeno je više sredstava za pojačanu kontrolu njihovog kretanja, odmorišta, vozova i svih mesta gde se nalaze.

Vulin je istakao da je bilo moguće da se nešto tako desi i pre migrantske krize, s obzirom da u svakom delu sveta postoje bolesnici koji su u stanju tako nešto da urade odnosno ubijaju ljud po ulici.

Govoreći i migrantima u Srbji, on je kazao da je Preševu trenutno veoma mirno i da ima svega oko 100 izbeglica, kao i da u kampu u Adaševcu kod Šida čeka oko 600 izbeglica da napusti Srbiju vozom.

Vulin je napomenuo da je trenutno malo izbeglica u Srbji zbog štrajkja u Grčkoj.

On je rekao da će biti još malih prihvatnih centara ukoliko bude potrebno, kao i da se pomoć sprovodi sredstvima od donacima i međunarodne pomoći, to jest bez trošenja novca poreskih obveznika u Srbiji.

Vulin je poručio da je bezbednosna situacija u državi stabilna i da se tek sada vidi koliko je važno da u zemlji imali politički stabilnu vladu, kao što je ima Srbiju.

"Srbija je možda jedina politički stabilna zemlja u celom regionu, gde su nestabilne vlade i zato se mi primereno odnosimo prema ovim izazovima", dodao je Vulin.

NNNN
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.