Vučić sa Makronom u Parizu: Dijalog Beograda i Prištine 12. jula

Izvor: VOA, 09.Jul.2020, 18:46

Vučić sa Makronom u Parizu: Dijalog Beograda i Prištine 12. jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče da će dijalog Beograda i Prištine početi 12. jula, ali da već sutra počinju zvanični razgovori sa predstavnicima Albanaca, uz podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel. Imaćemo radnu večeru sa (kosovskim premijerom Avdulahom) Hotijem i (predsednikom Evropskog saveta) Šarlom Mišelom, a onda u nedelju i zvanično dijalog i to neće biti laki dani za nas, rekao je Vučić za TV Pink u uključenju iz Pariza. Vućić je najavio da ga večeras u prestonici Francuske očekuje razgovor sa Makronom, a potom radne večera, a da će se oko 22.30 sati znati zaključci tog sastanka. Prema najavama, Vučić će u petak učestvovati na virtuelnoj konferenciji sa francuskim predsednikom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uoči nastavka dijaloga sa premijerom Kosova 12. jula u Briselu. Predsednik Srbije je pred večeru sa Makronom za TV Pink komentarisao pred sastanke u Parizu u Briselu rekao da "nisu laki dani za nas". Komentarisao je i proteste u Beogradu i rekao da je čuo da postoje i teorije da se protesti organizuju kako bi se oslabila pozicija Srbije u pregovorima sa Kosovom.  Pred put u Pariz i Brisel nije govorio o detaljima razgovora, osim što je ocenio da će biti "teški" i da Srbiju čeka "teška jesen sa Kosovom".  “Niko neće da nas mazi i poklanja, već da pritiska da izgubimo. Zato je potrebno jedistvo, da dobro razumemo svoju poziciju u svetu”, kazao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare u utorak i najavio da će zatražiti da EU preuzme važniju političku ulogu. Nakon sastanaka u Parizu, Vučić će se u subotu u Briselu na radnoj večeri sresti sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, kao i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem pred nastavak dijaloga u nedelju, 12. jula.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Važan razgovor u četiri oka"

Izvor: B92, 09.Jul.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, uoči sastanka sa predsednikom Franucske Emanuelom Makronom, da je reč o važnom razgovoru...Govoriće se o više najaktuelnijih tema, od bilateralnih odnosa, EU puta Srbije, do pogleda na sveukupno uređenje Evrope i sveta...Vučić je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.