Uhvaćen naoružani otmičar iz škole kod Pariza

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhvaćen naoružani otmičar iz škole kod Pariza

PARIZ - Naoružani muškarac koji je jutros u školskom kompleksu na oko četiri kilometara južno od Pariza uzeo taoce, među kojima su prvobitno bila deca, a potom samo jedno odraslo lice, uhvaćen je nepovređen i sproveden u pritvor, saopštila je lokalna policija.

Muškarac je taoce uzeo u gradiću Vitriju na Seni. Policija je saopštila da su sva deca bezbedna u školskom kompleksu koji uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dečji vrtić i osnovne škole.

Jedan zvaničnik policije rekao je da je odrasli talac roditelj jednog deteta. Trenutno je u francuskim školama raspust, ali se u njima održavaju mnoge letnje aktivnosti. Još nisu poznati motivi otmičara niti njegovi eventualni zahtevi, kao ni njegov identitet, navodi policija.

Poslednji talac oslobođen, otmičar odbija da se preda

I poslednji talac, kog je naoružani muškarac zadržao jutros u školskom kompleksu u južnom predgrađu Pariza, oslobođen je oko podneva "živ i zdrav", a otmičar, čiji su motivi i identitet još nepoznati, odbio je u tom trenutku da se preda policiji,  ali je ubrzo potom uhvaćen i nepovređen sproveden u pritvor.

Napadač je, jutros, nešto posle sedam sati, upao u predškolski deo kompleksa u mestu Vitri-sir-Sen i izvadio oružje, uzevši za taoce četvoro dece i troje odraslih", preneo je francuski dnevnik Figaro.

Taoci su, u međuvremenu, oslobođeni tako što je poslednji talac, otac jednog deteta, koji se, stigavši u predškolsku zgradu da bi ostavio sina, našao pred napadačem i uspeo da ostalu decu i vaspitače izvede napolje, nakon čega je ostao sam sa izbezumljenim otmičarem, navodi francuski list Parizjen (Le Parisien).

Otmičar ima plastični pištolj

Kako prenosi francuska štampa, napadač je bio bivši vojnik, star oko 30 godina, obučen u zeleni đubretarski kombinezon i naoružan pištoljem, za koji policija pokušava da utvrdi da li je plastičan, priča nepovezano, a njegovi motivi su nejasni.

Prema rečima izveštača Parizjena sa lica mesta, koji se poziva na policijski izvor, jedan od pregovarača specijalne policije uspostavio je kontakt sa napadačem, koji poseduje "dva komada oružja", deluje "odlučno" i tvrdi da ga je "udario voz".

Predškolska zgrada kompleksa, koji obuhvata i vrtić i osnovnu školu, leti služi kao zabavište. Policija je opkolila školski kompleks u širokom luku, a susedna zgrada bila je evakuisana iz bezbednosnih razloga, navodi Parizjen.

Kako prenosi AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog policijskog zvaničnika, sva deca u kompleksu su bezbedna i njihovi životi nisu ugroženi.

Agencije ukazuju da je ovo nova talačka kriza u Francuskoj, koju je u martu uzdrmalo višestroko ubistvo u Tuluzu koje je počinio Mohamed Merah, islamski ekstremista povezan sa Al Kaidom.

Merah je posle višečasovne drame i opsade njegove kuće ubijen u akciji specijalnih jedinica.

Pre samo dvadeset dana, takođe u Tuluzu, jedan naoružani napadač držao je taoce u jednoj banci i tvrdio da je takođe "vojnik Al Kaide". Svi taoci su oslobođeni, a napadač je uhapšen.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.