Svetski lideri u Parizu se opraštaju od Širaka

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lideri u Parizu se opraštaju od Širaka

Oko 30 svetskih lidera, uključujući ruskog predsednik Vladimira Putina, prisustvovaće u Parizu sahrani bivšeg predsednik Francuske Žaka Širaka, koji je preminuo prošle nedelje u 86. godini.
Vojne počasti Širaku biće odate u Palati invalida, gde je izložen njegov kovčeg, a povorka će zatim krenuti ka crkvi San Sulpis, gde će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održana memorijalna ceremonija u prisustvu domaćih i stranih zvaničnika.

Širak će biti sahranjen na groblju Monparnas, pored ćerke Lorans koja je preminula 2016. godine, prenosi Rojters.
Aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron kasnije će prirediti ručak za strane lidere u Jelisejskoj palati.
Među njima su nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.
Mnogo Francuza poštovalo je Širaka jer je obezbedio zemlji ulogu globalnog igrača" i zato što se protivio invaziji na Irak 2003. godine.
Optužbe za finansijske malverzacije koje su se čule nakon što je otišao sa dužnosti nisu mnogo narušile njegov ugled, navodi Rojters.
Hiljade ljudi od juče je prošlo pored Širakovog kovčega prekrivenog francuskom zastavom u Palati invalida i upisalo se u knjigu žalosti pored slike bivšeg predsednika.
U Francuskoj je danas dan žalosti.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAHRANA ŽAKA ŠIRAKA U PARIZU: 30 svetskih lidera se oprašta od njega, među njima je i Putin! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 30.Sep.2019

Oko 30 svetskih lidera, među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin, okupilo se danas u Parizu da bi prisustvovali sahrani bivšeg predsednik Francuske Žaka Širaka, koji je preminuo prošle nedelje u 86. godini.

Nastavak na Kurir...

Hiljade Francuza se oprašta od Širaka, u Parizu i Putin i Klinton

Izvor: RTS, 30.Sep.2019

Bivši francuski predsednik Žak Širak sahranjen je na groblju u Monparnasu, pored svoje ćerke. Oproštaju prisustvuje oko 30 svetskih lidera, među kojima i srpska premijerka Ana Brnabić. . Pogrebna ceremonija počela je...

Nastavak na RTS...

ŠIRAKU NA POČETKU SAHRANE ODATA VOJNA POČAST: Francuski i svetski lideri ispratili bivšeg predsednika, hiljade Parižana mu odalo počast! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 30.Sep.2019

Pogrebna ceremonija za bivšeg francuskog predsednika Žak Širaka počela je danas u Parizu u crkvi Sen Sulpis, a na samom početku ceremonije odata mu je vojna počast uz plotune i izvođenje nacionalne himne.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.