Safin kao nekada, drveni reketi i mrak nad Parizom

Izvor: RTS, 04.Jun.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Safin kao nekada, drveni reketi i mrak nad Parizom

"Ovo sam uradio da mu podignem samopouzdanje", našalio se Marat Safin prilikom jednog promašenog forhenda na treningu sa Karenom Hačanovom. Legendarni Rus poslužio je kao sparing partner mnogo mlađem kolegi, koji je plasmanom u četvrtfinale ostvario najbolji rezultat u karijeri na grend slemovima.

Hačanov je u ponedeljak uveče savladao Huana Martina del Potra i obezbedio duel sa Dominikom Timom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Moskovljanin je protiv Argentinca odigrao sjajno, uprkos tome što je ceo stadion bio na strani protivnika.
"Ole, ole, ole Del Potro" orilo se kao na fudbalskoj utakmici, gotovo u svakoj dužoj pauzi – Karen je bio jači i od toga.
Sa Safina je lilo, majica mu je bila potpuno mokra od znoja, ali je i dalje jasno koliko je talentovan i vešt. Forhendi su "zviždali" tik iznad mreže, kada se pojavio Novak Đoković, čiji trening je bio zakazan na terenu pored.
"Dođi, dođi, sada ti kod mene", poručio je Novak Hačanovu u jednoj promeni strana.
Rus je došao do ograde, pozdravio se sa najboljim igračem današnjice, a ovaj mu je opipao bicepse i čestitao na trijumfu.
"Posle onoga sinoć, moram ja malo da 'uzmem' od tebe", u šali je govorio Đoković dok je "preuzimao snagu" od momka koji će od ponedeljka prvi put u karijeri biti u top 10.

A, drugi momak je čekao Novaka i spremao se da imitira Aleksandera Zvereva, sa kojim će naš as ukrsititi rekete u četvrtfinalu. U pitanju je Eli Ruse, pre više od tri godine je završio karijeru, uprkos tome što ima samo 29. Nije želeo da se pretvara i šmekerski nam je otkrio pravi razlog zbog kojeg više nije aktivan.
"Nisam bio dovoljno dobar. Jednostavno, nisam imao kvalitet za profesionalni tenis. Nije bilo novca i odustao sam", kaže nekada 400. teniser planete.
Izuzetno dobro je slušao instrukcije Marjana Vajde, koji mu je govorio koje šablone treba upotrebiti u različitim vežbama. Prvenstveno bekhend, potom servis, usavršavanje voleja, pa poseban akcenat na riternu. Više puta je Novak ponovio da će u duelu sa mladim Nemcem taj udarac biti ključan, posebno jer Saša dobije dodatnu inspiraciju kada na drugoj strani mreže vidi Đokovića.
O tome šta misli o Zverevu čitaćete sutra tokom dana, ali posebnu pažnju treba obratiti na ono što je govorio o promenama u "belom sportu".
"Kamere su, vidim, u nekim prolazima, koridorima, čak i nekim delovima svlačionice, teretane, nešto što nije bilo slučaj ranije. Pokušavaju od tenisa da naprave 'Velikog brata', ali u suštini takav je svet i društvo u kojem živimo. Ne samo mi u tenisu, nego kod svega u životu. Sve se ekranizuje, trude se da stvari prikažu u realnom vremenu", deo je teksta na portalu RTS-a.

Tamo ćete pronaći i mišljenje Džejmsa Blejka o "velikoj trojci", dok period nakon treninga nije bio povratak samo na Rolan Garos, već i u prošlost – kroz koju nas je vodio Rod Lejver.
Legendarni australijanac je uvek u najužem izboru za najboljeg tenisera svih vremena, osvojio je 11 najvećih titula i jedini je čovek koji je kompletirao kalendarski grend slem. To nije učinio jednom, već dvaput – 1962. i 1969. godine.
"Ne znam da li je tačno ili ne, ali mislim da sam čuo da je Nadalov reket težak 170 grama", pokušao je da uporedi dve epohe jer je on koristio drveni reket.
"Znate svi da su drveni reketi imali manje 'glave'. Potom su se pojavili oni sa većom, ali njih nisam koristio."
Svojevremeno je postojala kompanija "Prokeneks" koja je pravila poseban model samo za Roda, bio je delimično modifikovan, uz grafitne delove. Naravno, i loptice su bile drugačije, tajming kod udaraca je morao biti savršen, jer u suprotnom ne bilo nikakve kontrole.
Princip je i danas isti – kada imate više snage kod udarca, kontrola se smanjuje, i obratno, ali je tehnologija daleko od one iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Lejver je morao da pravi i tehničke modifikacije koje su mu omogućile da stekne prednost nad najvećim rivalima. Ona se posebno ogledala na Vimbldonu, gde je pehar podizao u četiri navrata.
"Imao sam trenera Bilija Holisa koji mi je rekao da neću osvojiti Vimbldon ako budem igrao slajs. Rekao sam 'Ok, šta treba da uradim?' Kazao mi je da moram da udaram topspin bekhende, a sa drvenim reketom to je nešto što nisu mnogi radili. Štaviše, teško mogu da se setim nekoga koji je koristio takav udarac."
Konferencijska sala bila je puna, putovanje iz prošlosti prekinulo je dobovanje kiše koje se pojačavalo iz sekunde u sekundu.
Švajcarski derbi Rodžera Federera i Stana Vavrinke prekinut je početkom četvrtog seta, pri vođstvu Federera 2-1 (kasnije je nastavljen), kao i razbijanje Keija Nišikorija u režiji Rafe Nadala – opasna oluja se spremala.
Crni oblaci nadvili su se nad Parizom, a nekoliko trenutaka kasnije sručio se pravi prolećni beogradski pljusak.
Koliko sam čuo, taj prizor vam je dobro poznat.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.