Produžen Pakt o bratimljenju Kragujevca i Sirena

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Okt.2017, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen Pakt o bratimljenju Kragujevca i Sirena

U prisustvu Rajka Ristića ambasadora Republike Srbije u Francuskoj i Radoslava Pavlovića direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu, gradonačelnik Sirena Kristijan Dipi i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić potpisali su u Sirenu Pakt o produženju bratimljenja, sklopljenog 1967. godine. Potpisivanje je upriličeno tokom Festivala berbe grožđa, a Spomen park “Kragujevački oktobar“ u galeriji ARTCAD u Sirenu predstavio se izložbom radova 18. Međunarodnog salona antiratne karikature.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
Spojila nas je ratna tragedija, rekao je tom prilikom gradonačelnik Nikolić. Onakva kakva se događa svim ponosnim narodima. Onima koji ne mogu da trpe tuđu silu i ugnjetavanje. Ratne žrtve naših predaka su njihov zalog za našu budućnost. Neka produženje Pakta o bratimljenju naša dva grada bude naš mali zalog za našu decu i njihovu budućnost.

Već pola veka učimo jedni od drugih, jedni na druge se ugledamo, razmenjujemo dobru praksu, partnerski delimo i razvijamo metode i alate. Radimo na projektima iz oblasti kulture, socijalne zaštite, poljoprivrede. Zajedno popravljamo svet učeći naše najmlađe sugrađane koliko je jednostavno i lepo graditi prijateljstva kroz programe razmene učenika, koji traju duže od četiri decenije. Pomažemo im, istakao je Nikolić, da shvate da delimo zajedničku evropsku budućnost, bez obzira na različitosti koje među nama postoje.

Prema rečima Kristijana Dipija, gradonačelnika Sirena, u slučaju bratimljenja slave se samo najbolje ljudske vrednosti - otvaranje ka drugima, tolerancija i saradnja. Ovakvi susreti  menjaju ugao i područje našeg delovanja tako da ono prelazi sa lokalnog na međunarodni nivo. Izložba Salona antiratne karikature podseća nas na pravi razlog približavanja Kragujevca i Sirena: istovetna tragična prošlost gradova velikih stradanja kao i želja da se takva prošlost prevaziđe razmenom među stanovnicima u cilju stvaranja jedne Evrope mira, jedne kulture i jednog bratstva.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.