Poruke Beogradu iz Pariza – ima li sentimenata za prošla vremena

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruke Beogradu iz Pariza – ima li sentimenata za prošla vremena

U posetu Srbiji danas stiže francuski predsednik Emanuel Makron. Šta će njegova dvodnevna poseta značiti za našu zemlju i region?
Dva puta odlagana, poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, od velikog evropskog je i regionalnog značaja. U vreme najave prve posete prošle godine, zatim početkom ove, predsednik Makron se suočio sa demonstracijama "žutih prsluka", a dijalog o povećanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plata i većem učešću u javnom životu počeo je u junu.

U septembru će francuska vlada predstaviti predlog rešenja. Poseta sledi posle proslave francuskog državnog praznika 14. jula, koji po tekovinama u oblasti ljudskih prava ima planetarni značaj.
Srbija gosta dočekuje u atmosferi usporavanja na evrointegracionom putu i primene Briselskog sporazuma uz blokadu dijaloga zbog carinske politike Prištine. Zato bi dolazak uglednog gosta mogao pozitivno da utiče na zemlju i region, uprkos stavu upravo predsednika Makrona, da proširenja Unije neće biti dok se ne reše unutarinstitucionali problemi.
Da je Francuska tradicionalno prijatelj Srbije, dobro je poznato u Evropi, zbog čega je ova zemlja čak i u teškim devedesetim imala ulogu da Srbiji prenese i nepovoljne i dobre vesti iz Evrope.
Pre 18 godina Beograd je posetio predsednik Žak Širak kako bi podržao evropski put tada Saveze Republike Jugoslavije, ali i celog Zapadnog Balkana, a akademsku notu svom boravku dodao je predavanjem na Filološkom fakultetu. On je jedan od starije generacije Francuza koji su održavali francusko-srpsko prijateljstvo.
Važno je da Makron dođe, ostalo sledi 
Nova generacija koju predstavlja predsednik Makron zagovara vrednosti neoliberalizma, bez sentimentalnosti za nekadašnja vremena.
Ipak, potpisaće oko 20 različitih sporazuma (o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i Kosovu) sa Srbijom, a svečano će označiti početak modernizacije aerodroma "Nikola Tesla" koji je prošle godine preuzela francuska građevinska firma "Vensi".
Za Srbiju je važna naučno-obrazovna podrška koja se manifestuje kroz 500 stipendija koje francuska vlada godišnje obezbeđuje za srpske đake i kroz učenje francuskog jezika ne samo u prestonici već i gradovima širom Srbije.
Ako bismo unapred sumirali posetu francuskog predsednik Makrona, mogli bismo da kažemo – važno je da dođe, ostalo sledi, po diplomatskom protokolu i standardima međunarodne saradnje.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makron danas odlazi, ali ostavlja ČETIRI KLJUČNE PORUKE kojima Srbija ozbiljno treba da se pozabavi

Izvor: Blic, 16.Jul.2019, 07:10

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji danas završava dvodnevnu posetu Srbiji, u Beograd je doneo važne poruke kojima će naša zemlja ozbiljno morati da se pozabavi u narednom periodu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.