Izvor: Nezavisne Novine, 05.Apr.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napoleonov dom rekonstuisan za izložbu u Parizu (FOTO)

PARIZ - Francuski nacionalni Muzej vojske organizuje izložbu na kojoj će biti rekonstruisan dom u kome je Napoleon živio posljednjih godina svog života, sa namještajem i ličnim stvarima bivšeg cara koji su u Pariz doneseni sa Svete Jelene prvi put od kada je tamo prognan prije 200 godina.

Izložba "Napoleon na Svetoj Jeleni: osvajanje sjećanja" se otvara sutra i trajaće do 24. jula. Ona predstavlja jedinstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << priliku da se vidi atmosfera kuće Longvud, vlažnog mjesta punog pacova gdje je Napoleon proveo posljednje godine svog života kao zatočenik britanske vlade, okružen knjigama i suvenirima.

Ukupno će biti izloženo 240 komada umjetničkih djela, nameštaja, ličnih predmeta i dokumenata, od Napoleonove kade do njegovog kreveta i nekih odijela, uključujući njegovu uniformu i čuvenu kapu.

Karta za ovu izložbu važi i za posjetu Napoleonovom grobu u Parizu u Palati invalida.

Bivši car stigao je na Svetu Jelenu 15. oktobra 1815. godine, poslije 69-dnevnog puta iz Engleske. Izjeden dosadom i neraspoloženjem, umro je 1821. godine u 53. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.