Makron Hotiju: Dijalog nastaviti na samitu u Parizu

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 20:50

Makron Hotiju: Dijalog nastaviti na samitu u Parizu

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je pismom novom kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju na izboru na tu funkciju i izrazio uverenje da će se dijalog s Beogradom za normalizaciju odnosa uskoro nastaviti, i predložio da se to dogodi tokom predstojećeg samita u Parizu, prenosi Koha.
Emanuel Makron je, dodaje se, pružio podršku u sprovođenju reformi kao što su konsolidacija vladavine zakona, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ekonomskog i društvenog razvoja.

"Takođe je na vama da se suočite s drugim suštinskim izazovom za Kosovo - nastavljanjem dijaloga sa Srbijom i traženjem rešenja za vaš spor sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom", napisao je Makron, prenosi Kosovo onlajn.
Dodao je i da su već više od godinu dana Francuska i Nemačka posvećene su obnavljanju dijaloga, koji bi mogao da počne tokom predstojećeg samita u Parizu.
"Verujem u vaše učešće na ovom samitu i u vašu spremnost da preduzmete potrebne mere kako bi omogućili nastavak dijaloga, a Srbija će takođe morati da uradi svoj deo", napisao je Makron. 
Francuski predsednik navodi da bi uloga EU u dijalogu trebalo da bude centralna, jer je, prema njegovim rečima, spor između Beograda i Prištine izazov za evropsku bezbednost.
"Visoki predstavnik Žosep Borel i novi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak uživaju moje puno poverenje u posredovanju", napisao je Makron.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.