Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2016, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša potopila Francusku, Sena se izlila u Parizu

U sredu su poplavljena područja širom Francuske, u nekim oblastima više od onoga što je viđeno i duže od jednog veka. Reka Sena se izlila preko obala, jedan francuski grad je evakuisan, putnike zarobljene na potopljenim auto-putu su spasli vojnici, a krstarenja brodom u Parizu su otkazana.

Meteorolozi kažu da dolazi još loših vesti - očekuje se da će vodostaj rasti danima.

Do kosti pokisli turisti menjaju planove, škole u ​​jednom regionu su zatvorene, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a francuska vlada je pod pritiskom da spase hiljade ljudi zarobljenih u kućama ili automobilima u gradovima u unutrašnjosti.

Nema prijavljenih žrtava, ali su spasilačke službe u protekla dva dana imale više od 8.000 operacija spasavanja od belgijske granice, na severu, sve do Burgundije, na jugu, izjavio je u sredu ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev.

Gradska uprava Pariza je zatvorila ulice od Leve obale Sene, na istoku, do naselja kod Ajfelove kule, na zapadu, jer je vodostaj najmanje 4,3 metra iznad uobičajenog. Znaci u pristaništima popularnih "bato-muša", turističkih brodova na Seni, na francuskom, engleskom i japanskom poručuju "Zbog poplave, sva krstarenja su otkazana".

Neobično jaka kiša je u Francuskoj i drugim evropskim zemljama poslednjih nekoliko dana, izazivala je i izuzetno veliko kašnjenje na Otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu, i evakuaciju dva zatvora. Grad Nemur, jugoistočno od Pariza, najteže je pogođen.

Dok su vlasti u sredu evakuisale centar tog grada, žurno je došla i ministarka za životnu sredinu Segolen Rojal. Članovi kluba kanuista su pomagali u spasavanju, javio je Radio Frans-Info.

Predsednik Fransoa Oland izrazio je tokom sastanka kabineta podršku žrtvama poplava, dok je Kazenev rekao da Vlada radi na pomoći žrtvama poplava i obećao da će platiti za spasavanje i čišćen je.

U delovima susedne Nemačke još od vikenda takođe ima oluja i jake kiše. U sredu, poplave su pogodile područje Bavarske, na jugu Nemačke, u blizini austrijske granice, potopivši gradove Zimbać am In i Triftern.

Policija je saopštila da su tri tela nađena u sredu uveče u jednoj kući u Zimbahu. Oko 250 dece u Trifternu i 350 u Zimbahu bilo je nekoliko sati zarobljeno u školama jer su okolne ulice bile poplavljene, ali su deca mogla kući u sredu uveče, kada je voda počela da se povlači.

U Parizu kiša je oslabila u sredu, ali se pljuskovi očekuju tokom noći i u četvrtak celog dana. Gradske vlasti su upozorile stanovništvo i posetioce da budu na oprezu kod obala reke i kažu da se očekuje da će visok vodostaj dostići vrhunac u petak.

U visokoj Seni uživaju samo po neki vlasnik usidrenih pariskih brodova-kuća, deca i psi koji srećno pljuskaju u plitkim bazenima onoga što su do juče bile ulice.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.