Izložba o nasleđu Kosova i Metohije u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o nasleđu Kosova i Metohije u Parizu

Početkom septembra u Srpskom kulturnom centru u Parizu biće otvorena izložba "Kosovo i Metohija - 10 koraka", o istorijskom, kulturnom i duhovnom nasleđu južne pokrajine.

"Izložba se organizuje u svetlu odbrane našeg članstva u Unesko-u i protivljenju otimanja dela teritorije Srbije, sa željom da se donosiocima odluka pokažu neki od najimpresivnijih tragova srpske kulture na Kosovu i Metohiji", kaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tanjug Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, koja je jedan od organizatora.

Postavka izložbe, koja će biti otvorena 6. septembra, i trajaće gotovo dve sedmice,  obuhvata pisani materijal srpskih istoričara, arheologa, istoričara umetnosti, zatim fotografije, a posredstvom modernih umetničko - tehničkih metoda biće predstavljen  razvoj kulture na Kosovu i Metohiji od antičkog doba do 20. veka.

Đurić očekuje da će izložba privući pažnju kulturne, diplomatske, pa i političke javnosti u Parizu, s ciljem da se još jednom podseti na činjenicu da su srednjovekovna kulturna i verska baština Kosova i Metohije - srpske, a u svetlu pokušaja da se ona predstavi albanskom, za potrebe članstva Kosova u UNESCO.

Ukoliko se, kaže Đurić, dogodi da neko, uprkos materijalnim dokazima i istorijskim činjenicama, glasa za prijem Kosova u UNESCO, to će posle ove izložbe učiniti protiv istine i evropske hrišćanske kulture.

Prošlog novembra nije uspeo pokušaj Albanije da Kosovo postane članica UNESCO.

Nov pokušaj očekuje se naredne godine, na Generalnoj konferenciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Istinom protiv Kosova u UNESKU

Izvor: Večernje novosti, 27.Avg.2016

Beograd pojačava diplomatsku bitku za sprečavanje otimanja kulturnog nasleđa. U Srpskom kulturnom centru u Parizu postavka o našoj verskoj baštini SRBIJA pojačava bitku za sprečavanje ulaska Kosova u Unesko, a jedan njen važni deo biće izložba o istorijskom, kulturnom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.