Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

Izvor: Arte, 18.Dec.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

Žiri Nacionalng udruženja likovnih umetnosti Francuske/La Société Nationale des Beaux Arts odlikovao je Ivanu Živić, koja je dobila nagradu za crtež u velikoj konkurenciji Salona. Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

Među više od 700 savremenih slikara, vajara, fotografa, grafičara, ilustratora i dizajnera, umetnika tekstila i keramičara izlagala je i Jarmila Vešović, naša istaknuta umetnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << koja živi i stvara u Parizu. Izložba je okupla kako francuske umetnike, tako i nekoliko stranih delegacija, Južne Koreje, Japana i Turske, dok je beogradska umetnica Ivana Živić učestvovala po pozivu organizatora. Kustos ovogodišnje izložbe je Catherine Severac, slikarka, i Isabelle Lavson, izvršna direktorka SNBA. Scenografiju salona uradio je renomirani arhitekta Bruno Moinard.

U konkurenciji umetnika iz celog sveta prepoznat je kvalitet Ivane Živić, koja već duži niz godina privlači pažnju kritike i publike na našim prostorima. Njen rad u kontinuitetu donosi zapažena likovna ostvarenja koje karakteriše menjanje stila, pristupa i likovnog izraza, što svakako obogaćuje delovanje, donosi svežinu i ukazuje na Ivaninu konstantnu okrenutost ka eksperimentu. Кao vrstan crtač, Ivana nam predočava svoj talenat i veštinu baveći se ovom temom još od 2013. godine. Crteži su rađeni u tehici olovke i uljanog pastela na papiru većeg formata. Predstavljaju zrelu umetničku fazu, gde nailazimo na pročišćavanje stila, svođenje elemenata, ukrupnjavanje monohromnih bojenih površina. Detalji su pažljivo odabrani, umetnica im posvećuje veliku pažnju, vešto ih obrađuje i uspešno naglašava unoseći kolorit. Na svojim crtežima Ivana Živić stvara nadrealan, fantastičan, imaginaran svet prepun mašte, snoviđenja, nadanja, slobode pokreta i samoće koja oslobađa.

Salon u Parizu je prestižan umetnički događaj koji postoji već 166 godina. Na njemu su izlagali renomirani umetnici: Roden, Renoar, Mane, Mone, Delakroa, Dišamp, Van Dogen, Gogen i mnogi drugi. Salon se organizuje jednom godišnje i predstavlja izložbu koju su osmislili umetnici za umetnike, a pod pokroviteljstvom je La Société Nationale des Beaux Arts (Nacionalno udruženje likovnih umetnosti). Ovo udruženje umetnika 1861. godine osnovali su Louis Martinet i Theophile Gautier u raskidu sa zvaničnim Salonom. Cilj im je bio da umetnost postane nezavisna, da se umetnici samostalno njome bave i obezbede prostor za direktnu prodaju svojih dela.

Dugogodišnja tradicija Salona uključuje ohrabrivanje i podršku umetnicima različitih stilova, a poseban značaj predstavlja pokroviteljstvo ove manifestacije od strane predsednika Republike Francuske.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

Izvor: Blic, 18.Dec.2019

Žiri Nacionalng udruženja likovnih umetnosti Francuske/La Société Nationale des Beaux Arts odlikovao je Ivanu Živić, koja je dobila nagradu za crtež u velikoj konkurenciji Salona. Među više od 700 savremenih slikara, vajara, fotografa, grafičara, ilustratora i dizajnera, umetnika tekstila i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.