Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivani Živić nagrada za crtež na Salonu u Parizu

Žiri Nacionalnog udruženja likovnih umetnosti Francuske nagradio je Ivanu Živić za crtež u velikoj konkurenciji pariskog Salona, saopštili su iz organizatori.

Među više od 700 savremenih slikara, vajara, fotografa, grafičara, ilustratora i dizajnera, umetnika tekstila i keramičara izlagala je i Jarmila Vešović, istaknuta srpska umetnica koja živi i stvara u Parizu.

Izložba je okupila kako francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetnike, tako i nekoliko stranih delegacija, Južne Koreje, Japana i Turske, dok je beogradska umetnica Ivana Živić učestvovala po pozivu organizatora.

Kustoskinje ovogodišnje izložbe bile su Katrin Severac, slikarka, i Izabel Lavson, izvršna direktorka SNBA, dok je scenografiju Salona uradio renomirani arhitekta Bruno Moinar.

U konkurenciji umetnika iz celog sveta prepoznat je kvalitet Ivane Živić, koja već duži niz godina privlači pažnju kritike i publike.

Njen rad u kontinuitetu donosi zapažena likovna ostvarenja koje karakteriše menjanje stila, pristupa i likovnog izraza, što svakako obogaćuje delovanje, donosi svežinu i ukazuje na konstantnu okrenutost ka eksperimentu.

Kao vrstan crtač, Ivana Živić predočava svoj talenat i veštinu baveći se ovom temom još od 2013. godine.

Crteži su rađeni u tehnici olovke i uljanog pastela na papiru većeg formata. Predstavljaju zrelu umetničku fazu, gde se uočava pročišćavanje stila, svođenje elemenata, ukrupnjavanje monohromnih bojenih površina.

Detalji su pažljivo odabrani, umetnica im posvećuje veliku pažnju, vešto ih obrađuje i uspešno naglašava unoseći kolorit.

Na svojim crtežima Ivana Živić stvara nadrealan, fantastičan, imaginaran svet prepun mašte, snoviđenja, nadanja, slobode pokreta i samoće koja oslobađa.

Salon u Parizu je prestižan umetnički događaj koji postoji već 166 godina.

Na njemu su izlagali renomirani umetnici: Roden, Renoar, Mane, Mone, Delakroa, Dišan, Gogen i mnogi drugi.

Salon se organizuje jednom godišnje i predstavlja izložbu koju su osmislili umetnici za umetnike, a pod pokroviteljstvom je La Societe Nationale des Beaux Arts.

Ovo udruženje umetnika 1861. godine osnovali su Luj Martine i Teofil Gotje posle raskida umetnika sa zvaničnim Salonom.

Cilj im je bio da umetnost postane nezavisna, da se umetnici samostalno njome bave i obezbede prostor za direktnu prodaju svojih dela.

Dugogodišnja tradicija Salona uključuje ohrabrivanje i podršku umetnicima različitih stilova, a poseban značaj predstavlja pokroviteljstvo ove manifestacije od strane predsednika Republike Francuske.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.