Brnabić u Parizu: S Francuskom ponovo na dobrom putu

Izvor: Mondo, 19.Jun.2019, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić u Parizu: S Francuskom ponovo na dobrom putu

Predsednica srpske vlade u Parizu dobila podršku Francuske kada je reč o ukidanju taksi Prištine i nastavku dijaloga. Odnosi sa Francuzima ponovo na dobrom putu, zaključila Brnabić.

Foto: Kabinet predsednice Vlade Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da je sa premijerom Francuske Eduarom Filipom razgovarala o sveukupnim bilateralnim odnosima kao i o ekonomskoj i vojnoj saradnji, posebno u mirovnim misijama, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Vlada Srbije na svom sajtu.

Hoće li biti kosovskog dijaloga u Parizu?

Brnabić je, govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, navela da još nije poznato da li će biti održan sastanak u Parizu 1. jula, jer bi on, posle sastanka u Berlinu, trebalo da da neki rezultat, a to je nastavak dijaloga, kojeg ne može biti dok Priština ne pristane da ukine takse. I to nije nešto što kaže samo Beograd, to kažu svi međunarodni partneri - od SAD, preko članica Evropske unije do ljudi koji su inicirali sastanke u Berlinu i Parizu, navela je premijerka. Ona je istakla da svi uniformno pozivaju na ukidanje taksi kako bi se nastavio dijalog, a ako Priština apsolutno to ne želi, onda nema razloga za održavanje tog sastanka.

Brnabićeva je u izjavi za novinare, nakon sastanka sa Filipom, istakla da su regionalna stabilnost i dijalog Beograda i Prištine bili jedna od tema razgovora.

Predsednica Vlade je naglasila da je još jednom dobila podršku Pariza, kada je reč o ukidanju taksi Prištine i nastavku dijaloga.

Premijerka je ukazala na to da Francuska prepoznaje sve napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se problem između Beograda i Prištine reši dijalogom i kompromisom.

"Zadovoljstvo mi je bilo da čujem da prepoznaju u kolikoj meri je Srbija bila konstruktivna poslednjih meseci, što nijednom nije uzvratila istom merom Prištini na sve provokacije, posebno na uvođenje taksi", naglasila je ona, uz napomenu da je ta konstruktivnost donela našoj zemlji mnogo poena.

Tokom razgovora izraženo je zadovoljstvo što je posle mnogo godina odnos između dve zemlje ponovo na dobrom putu, što potvrđuje i predstojeća poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji, navela je Brnabićeva.

Ona je rekla da je tokom današnjeg sastanka sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršeom postignut dogovor da predsednica Skupštine Srbije uputi poziv predsedniku Senata da poseti Srbiju nakon Makrona.

Zaključci EU o Srbiji: Status kvo o Kosovu neodrživ

Premijerka je ocenila da je velika stvar i to što su francuske kompanije sve prisutnije u Srbiji.

Ona je podsetila na to da je francuska kompanija Vansi pobedila na tenderu za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla", a da je konzorcijum predvođen francuskim Suezom uputio poziv za javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča, pri čemu su u toku razgovori za beogradski metro sa francuskim kompanijama Alstom i Ežis.

Francuz: Račak je najveći fejk njuz 20. veka

Prema njenim rečima, jedna od tema razgovora bili su i napori Srbije da na najkonstruktivniji način učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Premijerka Srbije u Parizu: Odnosi Srbije i Francuske ponovo na dobrom putu

Izvor: Beta, 19.Jun.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da je sa premijerom Francuske Eduarom Filipom razgovarala o sveukupnim bilateralnim odnosima kao i o ekonomskoj i vojnoj saradnji, posebno u mirovnim misijama, saopštila je Vlada Srbije na svom sajtu.Brnabićeva je u izjavi za novinare, nakon...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.