Ako bude samit u Parizu za Srbiju teško, ako ne bude – još teže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2019, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako bude samit u Parizu za Srbiju teško, ako ne bude – još teže"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da ako sastanka u Parizu bude, Srbija će biti u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, u još težoj, "u još težem glibu", ali da će u teškoj situaciji biti i ceo region.

Vučić je najavio da će u narednih deset dana razgovarati sa nekim od visokih funkcionera SAD i ukazati im kakvo je nasleđa ostavila administracija Bila Klinton i Medlin Olbrajt u regionu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ponovo ću, u pisanom obliku pozvati Donalda Trampa da poseti Srbiju. Pokušaću da razgovaram sa nekim od najbližih saradnika i tražim podršku za kompromisno rešenje", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je dodao da je Amerika uz Kosovo i da će ga štiti, kao i Nemačka i zemlje Kvinte.

"Utoliko je naš problem veći i teži. Jedna mala Srbija, kada je snažna, čvrsta, ima ugled, može da postiže ograničene, ali određene rezultate", rekao je Vučić.

Upitan o Balkanskoj uniji, on je rekao da je Srbija uvek bila "za", u smislu regionalne ekonomske zone, uklanjanja granica i bržeg protoka roba i usluga.

Prema njegovim rečima, Balkanska unija je "spasonosno rešenje" za Srbiju, ali i druge u regionu.

On je rekao da se zemlje iz regiona "plaše Srbije kao nekog hegemona" i da bi Srbija regionalnu zonu mogla da iskoristi za svoju dominaciju, dok Srbija samo hoće da normalno prolazi i trguje.

Vučić je upitao i o kakvoj se Balkanskoj uniji priča, kada su takse Prištine i dalje na snazi i onemogućena je slobodna trgovina.

Da li Haradinaj ima podršku kancelarke Angele Merkel?

Ramuš Haradinaj uvek deluje zadovoljno, ali nisam siguran da ima previše razloga za zadovoljstvo, konstatovao je Vučić.

Na pitanje da li Haradinaj ima podršku kancelarke Angele Merkel, jer deluje zadovoljno nakon povratka iz Nemačke, Vučić je rekao da Haradinaj uvek tako deluje i da je nekima malo potrebno da budu zadovoljni, dok on sam, kaže, nikad nije zadovoljan jer uvek smatra da može više i bolje.

"Da li je imao podršku Nemačke? Nije sam osmislio sve gluposti koje je napravio u poslednje vreme različitim merama, ali sam siguran da oko taksi nema podršku Nemačke. Da li će takse da ostanu - pretpostavljam da će on tražiti način da opstanu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da ga ne zanima mnogo zadovoljstvo predstavnika Prištine, jer nemaju veliku snagu, kao što se trude da je pokažu.

"Građani ne treba da brinu, taj ko potrebu da snagu i silu pokazuje i teše reči izgovara, obično je slab", podvukao je on.

"A, Haradinaj neka svoj posao radi, mi ćemo svoj. I nisam siguran da ima previše razloga za zadovoljstvo", podvukao je Vučić.

Dodao je da je reč o internim pitanjima Prišine - ko će sebe da predstavi kao igrača koje zemlje i na koji način, a na kraju im je svima zajednički imenitelj ko se više kune u kog predstavnika SAD i ko ima bolju poziciju u Americi.

"A, mene jedino interesuje šta misle građani", zaključio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.