Parada ponosa u Srbiji korak ka ljudskim pravima

Izvor: Southeast European Times, 17.Okt.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa u Srbiji korak ka ljudskim pravima

Zvaničnici kažu da uspešna parada pokazuje da zemlja promoviše uvažavanje različitosti.

17/10/2014

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 17.10.2014.

Poštovanje ljudskih prava jedan je od prvih i najvažnijih uslova za pregovore između Srbije i EU, a nedavno organizovanu miroljubivu Paradu ponosa zvaničnici su ocenili kao napredak.

Parada održana 29. septembra je prvi miroljubivi skup podrške LGBT održan u zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << posle više od decenije. Marš kroz Beograd odvijao se uz jako policijsko prisustvo kako bi se sprečilo ponavljanje nasilja koje se dogodilo prilikom demonstracija 2010. kada je povređeno viđe stotina ljudi.

Otprilike 1.000 aktivista i njihovih pristalica nosilo je zastave duginih boja i plakate.

„Ovaj marš je važan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji koja moraju da uživaju svi ljudi, uključujući LGBT zajednicu. Srbija mora da nastavi borbu protiv svih vidova diskriminacije i prati napredak tokom tog puta“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

On je dodao da je vrlo važno to što je srpska vlada pokazala političku volju i želju da se bori protiv ekstremista i nasilnih pretnji.

Predstavnici srpske vlade rekli su, međutim, da paradu ne treba posmatrati kao nešto što Srbija mora da učini zbog EU.

„Poštovanje ljudskih prava i različitosti je dobrobit naših građana, ne nešto što mi radimo kao uslov koji nam postavlja EU“, rekao je srpski ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac za SETimes.

Organizatori Parade bili su srećni što je događaj konačno prošao bez nasilja. Međutim, oni se nadaju da sledeće godine neće biti potrebne tako jake bezbednosne mere.

Parada ponosa mora da ima kontinuitet i samo tada ćemo biti potpuno zadovoljni. Parada treba da bude potpuno normalna i uobičajena stvar kojoj se radujemo“, rekao je organizator Parade Boban Stojanović za SETimes.

Protivnici parade protestovali su pre i posle ovog događaja. Zabeleženi su okršaji između manjih grupa ekstremista i policije, a neki su napali zgrade radija i televizije B-92 bakljama i dimnim bombama.

Zbog pretnji nacionalista, vodeni topovi, oklopna vozila i interventna policija blokirali su saobraćaj na trasi kojom su prolazili učesnici parade.

„Ovo je vrlo pozitivna i snažna poruka“, rekao je Davenport. „To je takođe jaka poruka onima koji koriste govor mržnje.“

Koje korake Srbija može da preduzme da bi podstakla poštovanje ljudskih prava? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.