Održana Parada ponosa, trubači kao provokacija

Izvor: Radio 021, 24.Jun.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana Parada ponosa, trubači kao "provokacija"

Parada ponosa, koju su pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se" organizovala udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar i u kojoj je učestvovalo stotinak građana, završena je bez incidenata na beogradskom Trgu republike.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage. Učesnici su nosili transparente "Ponos Srbije - Neka svi naši glasovi ore se", "Hoćemo život dostojan čoveka" i "Podrška je važna", kao i zastave duginih boja.

Obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se učesnicima skupa, gej aktivista Boris Milićević kazao je da zahtevima za nulti stepen tolerancije države prema nasilju i zakonskim regulisanjem istopolnih zajednica i dokumenata za transrodne osobe, LGBT zajednica ne nanosi štetu državi ili osobama heteroseksualne orijentacije.

"Što tražimo za nas, ne otimamo od drugih. Time što tražimo pravno regulisanje istopolnih zajednica, mi ne razaramo društvo", kazao je Milićević na Trgu republike, dok je desetak metara dalje, nekoliko osoba u znak protesta zbog skupa pripadnika LGBT zajednice, nosilo transparent sa natpisom "Srpski dom nikad sodom".

Današnju Paradu zvanično je otvorila kuma prajda Sneža Jović, osoba sa invaliditetom, koja je učesnicima šetnje poručila da niko ne treba da dozvoli da bude diskriminisan po bilo kom osnovu. Kako navodi N1, bilo je manjih provokacija, kada su se u jednom trenutku pojavili trubači koji su odsvirali nekoliko pesama, ne želeći da otkriju ko ih je poslao.

Uoči početka šetnje, predsednik Gej lezbejsko info centra Predrag Azdejković izjavio je da je današnja Parada ponosa prilika da gradjani vide pripadnike LGBT zajednice. Azdejković je rekao da iako se danas u Beogradu održava Prajd grad nije blokiran, nema helikoptera, ni vojske, niti je na obezbedjenje skupa potrošen milion evra.

"To je bio naš cilj jer želimo da nas gradjani vide. Šetati u tampon zoni nema nikakve svrhe", kazao je Azdejković. On je naveo i da su ključni zahtevi LGBT zajednice prema Vladi Srbije nulta tolerancija prema nasilju, regulisanje ličnih dokumenata za transrodne osobe, bolja primena zakona i akcionog plana Vlade Srbije protiv diskriminacije.

"Imali smo primere nasilja prema trnasrodnim osobama gde je policija malo zaškripala, čak se i stavila na stranu nasilnika, a i onda kada policija uradi svoj deo posla sve stane pred Tužilaštvom. Ti procesi onda dugo traju a nasilnici se izvuku sa šest meseci uslovne kazne", kazao je Azdejković. On je dodao i da akcioni plan Vlade Srbije za smanjenje diskriminacije ističe sledeće godine a da još ništa na tom planu nije uradjeno, naročito kada je reč o pravnom regulisanju istopolnih zajednica.

Komentrišući saopštenje Evropske asocijacija organizatora Prajdova da u Beogradu postoji samo jedan organizator Parade ponosa i da zbog toga ne podržava današnji skup, Azdejković je rekao da je ta organizacija izmanipulisana, kao i da u mnogim zemljama sveta postoji više prajdova.

"Ovo danas je Parada ponosa Srbije, a u septembru se održava Beograd prajd", kazao je Azdejković. Prajd vikend, do 26. juna, u okviru kojeg je i Prajd šetnja, organizuju udruženja gradjana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

Prajd sa drugim organizatorima najavljen je za septembar. Direktor za Evropu međunarodne organizacije "Civil Rights Defenders" Goran Miletić na svom Fejsbuk nalogu napisao je da je "Prajd 2017" - 17. septembra, a da će "Pride Week" trajati 11. - 17. septembra.

Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da "skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa", što, kako ocenjuje, nije ni lepo ni moralno, ali je tako.

Autor: Beta, Tanjug, N1
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Parada ponosa - protest, osmesi i žurka na otvorenom

Izvor: N1 televizija, 24.Jun.2017

Parada ponosa, koju su pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se" organizovala udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar održana je u centru Beograda. Stotinak učesnika prošetalo je centralnim ulicama, a Parada je završena bez incidenata...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.